Skip to content

1931 Cerknica – Cestni valjar

19. 10. 2010


Kar nekaj časa sem razmišljal, kje naj bi bila stavba, pred katero so se leta 1931 postavili sodelavci in prijatelji Janeza Ronka. Končno sem le dognal, da je bil posnetek narejen na začetku Velike gase med današnjim spomenikom padlim borcem in Žumrovo hišo, ki stoji nasproti Delikatese v Cerknici.

In kam naj bi se postavil Janez Ronko, načelnik Okrajnega cestnega odbora s tako imenitnim strojem, kot je statični valjar? V center trga, seveda,  na stičišče Velike gase in glavne – nove ceste, kjer sta bili dve gostilni in hotel.

Cestni valjar je predal zastopnik Kraljeve banske uprave g. ing. Štolfa. Kljub njegovi pomembnosti ne  vemo več, kje na sliki naj bi bil. Domnevam pa, da stoji levo ali desno od Janeza Ronkota. O ing. Štolfi na internetu podatkov nisem našel.

V pritličju hiše pred katero stojijo je danes mesnica in trgovina Kmetijsko gozdarske zadruge, v nadstropju pa uprava KGZ Cerknica. Takrat je bila tu gostilna, levo od te hiše pa hotel.

Kjer vidimo desno okno, je danes urejen podhod. Levo je na fotografiji viden le majhen del prehoda in balkona med gostilno in hotelom.

Valjar je naprava za zgoščevanje, utrjevanje in ravnanje zemlje in nasutih plasti. V grobem ločimo statične in vibracijske valjarje. Statični valjarji delujejo s svojo težo pri kotaljenju, vibracijski pa z dodatnimi vibracijami povečajo učinek v globino.

V tem primeru gre za statični valjar. Danes so tudi valjarji modernejši tako po delovanju, kot po obliki od tega na sliki.

V sredino se je postavil Janez Ronko, v tem delu Slovenije zelo pomemben gradbenik, ki je deloval pred in po prvi svetovni vojni.  V Cerknici je gradil tudi Konjedicovo hišo na Mali gasi. Sicer pa so dela Janeza Ronkota med drugim tudi:

 • – 1906 cerkev v Begunjah pri Cerknici
 • – cerkev pri sv. Vidu
 • – 1907 cerkev v Škocjanu pri Turjaku
 • – 1904 kapelica lurdske Marije v farni cerkvi v Cerknici
 • – kapelica pri studecu v Dobcu
 • – po 1.svetovni vojni  Nova kapelica v Cerknici.
Večina mož je oblečenih v plašče (le dva v nekakšne kombinezone), saj je bila slika posneta v mrazu, pozimi 20. 1. 1931.
Da se je bilo takrat fotografiranje nevsakdanje, pričajo poze ponosnih mož.Danes, ko ima vsak vsaj dva  fotoaparata, je slikanje popolnoma vsakdanja zadeva in ljudje se na to ne pripravljajo več. Zato je na slikah njihov videz mnogo bolj sproščen.

Skrajno desni je Alojz Vidrih, Cibov.1

 • Na skrajni levi je Gregor Vidrih, Cibov1.
 • Nekaj mož nosi cestarsko kapo. Drugi z leve v taki kapi je Janez Petrovčič.
 • Spredaj, tretji mož z brki in klobukom je takratni župan Anton Werli1.
 • Drugi gospod z desne strani s temnim klobukom in temnimi brki, ki ima zavezano kravato okrog vratu je Ivan Žumer, lastnik hotela in dveh gostiln.
 • Četrti z desne, ki je nepokrit in ima brke, je Jože Mlinar iz Dolenje vasi.


Ostalih s Stanetom Urhom nisva prepoznala. Ali je tudi danes toliko mož brkatih?

sli Napis pod sliko:Cestni valjar prevzet po zastopniku Kraljeve banske uprave g. ing. Štolfa in načelniku okrajnega cestnega odbora v Cerknici g. Ivana Ronka ml. 20. 1. 1931.
Zadnja stran slike priča, da je sliko izdelal Josip Šega iz Grahovega.

1 Dopolnjeno 21. 10. 2010

Kraj: Cerknica
Datum: 20. 1. 1931
Avtor: Josip Šega, Grahovo
Zbirka: Bernarda Petrič
Skenirano: 3. 8. 2010
Oblika: fotografija nalepljena na karton

7 komentarjev leave one →
 1. Medra permalink
  19. 10. 2010 08:09

  Nekatere like iz preteklosti že prepoznam. Možakar na skrajni levi je moj pradedek Vidrih Gregor – Cibov. Očitno ni želel zamuditi pomembnega dogodka v soseski. Njegov dom je bil na Veliki gasi, rad pa je zahajal v Žumrovo gostilno, kjer se je družil s pomembnimi posestniki in veljaki tistega časa.

 2. Breda permalink
  19. 10. 2010 20:24

  A ni gospod z ocali zupan Werli?

 3. 20. 10. 2010 08:05

  Ja, spredaj tretji z leve je župan Anton Werli.

 4. medra permalink
  21. 10. 2010 19:01

  Na skrajni desni, s svetlim klobukom, je pa moj dedek Alojz Vidrih – Cibov. Kaže, da sta Cibova dva prišla “pofirbcat”, kaj se dogaja. Dedek Lojz nima površnika, je samo v srajci in “lajblču”, tudi pradedek Gregor je le v površniku, kar ni tako nenavadno, saj sta živela le tri hiše od tod. Od Žumrove gostilne proti vrhu Velike gase so nekoč stale Vrbča, Jerinetova in Cibova hiša, vse tri s slamo krite. Med vojno so vse tri pogorele.

 5. medra permalink
  26. 10. 2010 05:54

  Ali bi bil šarmanten gospod v plašču s krznenim ovratnikom res lahko Lojze Perko? Meni deluje nekoliko preveč možato za 22-letnega mladeniča (1909-1980).

 6. 26. 10. 2010 10:48

  Ne, zagotovo ni Lojze Perko. V kratkem pride njegova mladostna slika na vrsto za objavo.

 7. dusangogala permalink
  26. 10. 2010 12:00

  Zanimivo. Tudi Stane Urh je takoj rekel, ko je videl sliko, da je Perko. Pa sva pozneje dognala, da ni.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: