Skip to content

1953 Cerknica – S traktorjem na Kamni gorici

9. 12. 2010

Voziti traktor in to zelenega Steyrja, v tistem času je vsekakor veliko pomenilo. Zato ni čudno, da Primšarjev Jože po domače, oziroma Jože Mele, tako ponosno sedi.

In to na traktorju Steyr tip 180, z vodno hlajenim dizel motorjem, z dvema cilindroma (valjema) in močjo 20 kW (kar je približno 26 KM)!  Seveda moramo gledati na zmogljivosti glede na takratne razmere, saj danes traktorje s tako močjo štejemo med lažje traktorje. Gornje-avstrijska tovarna Steyr je s proizvodnjo tega tipa traktorjev začela leta 1947.

Traktor (lat. trahere = vleči) je vlačilec, torej motorno vozilo za vleko drugih vozil in strojev. Freulichov traktor, ki je bil izdelan že leta 1892 v ZDA, se je v zgodovino vpisal kot prvi traktor, ki je imel za takratne zahteve dobre karakteristike in je bil primerno zanesljiv. Izraz traktor pa je bil prvič uporabljen leta 1906. Traktorji so danes nepogrešljiva pomoč v kmetijstvu in gozdarstvu. Ampak tako ni bilo zmeraj. Prek stoletij se delo kmetov na poljih in v gozdovih ni bistveno spremenilo. Delo je bilo težko, saj je bilo odvisno od lastnih rok in pomoči vlečnih živali.

Presihajoče Cerkniško jezero je polno. Od takrat so v Uševku podrli kar nekaj kozolcev. Slivnica na Peščenku je še gola, prav tako področje nekdanje rimske naselbine na Svini gorici. Brest, takrat mogoče še LIP, se je že razpotegnil pod Slivnico. Na Ločicah so še polja.

Kmetijska zadruga je imela do nakupa dveh novih Steyrjev dva stara traktorja. Eden je bil Fiatov, oranžne barve, ki je le stežka vžgal. Kot mulc se spominjam, kako ga je s kurblom vžigal Jože v garaži starega zdravstvenega doma, kjer je imela Kmetijska zadruga Cerknica pospravljene stroje in naprave. Takrat avtomobilna vozila še niso imeli akumulatorjev. Za zagon avtomobila je bil potreben kurbel (posebna ročica, s katero se je zagnalo motor, da je vžgal). Vsak avto (in tudi traktor seveda) je vozil vedno s seboj tudi kurbel. Drugi traktor je bil večji in sive barve, znamke si nisem zapomnil, pa tudi v pogonu ga nisem nikoli videl. Oba traktorja je kmetijska zadruga po nakupu novih Steyrjev prodala.

Lep pogled na jedro Cerknice s cerkvijo Marijinega rojstva, ki je na mestu prvotno požgane cerkve (požgali so jo Turki) in je zidana v času zidave tabora v letih od 1427 do 1482. Dokončana je bila v prvi polovici 16. stoletja. Cerkev sodi v skupino dvoranskih cerkva poznogotskega časa v osrednji Sloveniji. Dvorana z osmerokotnimi slopi je pokrita z zvezdastimi oboki. Prezbiterij je triosminsko sklenjen, zvonik s tremi zvonovi in dodatnim malim zvonom pa zajema vhodni del cerkve. Barok je dal cerkvi razgibano streho zvonika. 

Lep in nov traktor Steyr se je seveda tudi zaganjal s kurblom, vendar je hitreje vžgal. Seveda moram omeniti tudi takratno kvaliteto nafte, ki je bila v malo hujšem mrazu neuporabna. Pod rezervoarji in motorji tovornjakov so v mrazu zakurili ogenj, da je ogrel nafto in cevi, po katerih se je nafta pretakala. Danes ne poznamo teh težav, saj so v avtomobilih zaganjači na akumulatorski pogon. Seveda je nafta mnogo kvalitetnejša in motorji avtomobilov vžgejo ob prvem poskusu (kot radio). Spomnim se, če smo takrat govorili o avtomobilih, smo največ govorili o njihovem vžigu. Nekateri so radi vžigali v hladnem, drugi v toplem stanju, paziti je bilo treba, da se niso prezaugali. Z razvojem tehnike so se te zadeve uredile in takih težav danes ne poznamo.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 25. 9. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 9. 12. 2010 23:30

  Super fotografija. Če bi izbirali najlepšo, bi glasoval za to.

 2. Jože permalink
  10. 12. 2010 22:38

  Popravek letnice 1427

  Zidava cerkve in tabora je potekala od 1472 – 1482.
  Zidala sta dva brata; eden cerkev, drugi pa tabore.
  V vogalu cerkve je vzidan kamen z napisom o vdoru turkov…

  Traktor

  Na sliki je videti, da je to že novejši model.
  Starejši so imeli pri strani še vstrajnike.
  V Dolenji vasi ga ima Obreza Jože (Cibkov).
  Lp. Jože

Dodajte komentar

%d bloggers like this: