Skip to content

1925 Cerknica – Pust pred Zgoncem

3. 03. 2011

Prejšnji <- prispevek istega dogodka ->naslednji

Pustni čas, ki odžene zimo in prikliče pomlad, prinaša po vsej Sloveniji številne sprevode, rajanja, pustne plese v maskah, ponekod pa prave tradicionalne pustne prireditve.

Cerkničani so se zmeraj veselili svojih pustovanj, ki so trajala po več dni.

Priznati je potrebno, da pri pustnih vragolijah ni šlo brez glažka, polnega seveda.

____________________________________________________________

Takrat ni bilo na izbiro toliko različnih pustnih mask, kakor je to danes. Zato pa so bili pripravni Turšičevi malarji, ki so Cerkničanom pobarvali obličja. Posebno rad je pri tem malanju priskočil na pomoč Lojz, ki je umno izbiral barve in risal vsemogoče grimase.
Turšičevi so se radi udeleževali pustnih prireditev. Slika prikazuje Turšičevega Franceta našemljenega v nevesto. Njegov brat Janez pa igra na diatonično harmoniko.Ostalih, ki so se slikali pod kostanjem pred Zgoncovo gostilno na Placu, tudi starejši od mene niso več prepoznali. Od nastanka slike do danes je preteklo že 86 let.

Prav desno zadaj je Ivan Turšič1.

Takrat sta Pust zaznamovali vsaj dve prireditvi. Ena je bila vlečenje ploha v pepelnični noči in naslednji dan pokop Pusta. Pri vleki so se pustne skupine razpršile po vseh trških vogalih in uganjale norčije iz neporočenih deklet in spravljanja poljskih pripomočkov na strehe. Pokop Pusta pa je bil največkrat v zgodnjih popoldanskih urah na mostu, kjer se je na pepelnično sredo zbrala velika skupina radovednežev. Na mostu so Pustu prebrali obsodbo in ga obsodili. Obsodba je bila vselej smrtna — sežig Pusta na mostu in ga gorečega vreči v potok. Pogrebne scene so bile pretresljive s stokanjem in jokom. Firbci so tovrstno komedijo gledali z gromozanskim smehom.
Na listku na hrbtni strani slike je napis:”Pustna kmečka ohcet 1925 pred cerkvijo, oziroma na placu pred Turšičevo hišo v Cerknici. Brat France je nevesta, Janez pa igra harmoniko”.

Cerkev, Turšičeva hiša in Plac so zelo blizu gostilne pri Zgoncu. Na fotografiji so jasno prepoznavna kovinska vrata gostilne pri Zgoncu.  Tako lahko z gotovostjo sklepamo, da je fotografija nastala pred gostilno.


1 spremembe 30.1.2012


Vir:

  • Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, Samozaložba Ljubljana 1994,
  • Bilteni Pustnega društva Cerknica.

Kraj: Cerknica
Datum: 1925
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 25. 8. 2010
Oblika: fotografija

Prejšnji <- prispevek istega dogodka ->naslednji

2 komentarja leave one →
  1. 23. 03. 2011 14:52

    Slika je bila objavljena v knjigi Toku je blu na Cerkniškem na str. 60.

  2. Breda Sikkens - Tursic permalink
    19. 02. 2012 22:06

    Na izrezku, kjer sta zenin in nevesta, je skrajno desno Ivan Tursic, oce neveste in harmonikasa.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: