Skip to content

1920 Cerknica — Tabor od potoka

29. 03. 2011

V potoku sta se ustavila v voz vprežena vola, najbrž Rutarjeva. Na vozu je naložena brana, morda tudi dve. Verjetno gre Rutar branat njivo.

Slikaje nastala zjutraj ali zgodaj dopoldne nekega poletnega dne na spodnjem delu Male gase pri Rutarjevem mlinu v Cerknici. Da je bilo poleti, se vidi iz sence na Davidovi hiši, ki jo meče s slamo krit Cibkov skedenj.  Senca sega skoraj do spodnjega desnega okna. Poleti vzhaja sonce izza Casermanovaga laza na Slivnici. Lastnik skednja in hiše na levi strani slike je bil Matija Obreza, po domače Cibkov Matija.  Moški, ki stoji pred hišo Cibkovega Matije nosi belo srajco kratkih rokavov.

Janez Obreza — Cibkov Janez je bil lastnik s slamo krite hiše, ki se vidi zadaj za brvjo. V zgornji etaži stanovanjskega dela, to je levega dela hiše so na škatlastih oknih polkna. Danes je srednje okno zazidano. Na desnem oknu se vidi le kankore, na katerih sta bila nasajena polkenska krila. Levo okno pa je bilo obnovljeno. Zgornje desno okno je še vedno isto in ima še vedno isto jekleno odklopno loputo. Spodnji dve okni na levi strani hiše sta še danes nespremenjeni, desno pa je zaplankano z latami za ladijski pod in pred leti prebarvano s Sadolin lakom za zunanje premaze št. 4.

Pred Cibkovo hišo stoji pred spodnjimi okni kmečki voz.

Na Cibkovem klancu pa stoji počez postavljena prva prema voza.

Znani podobar Alojz Bajc mi je pripovedova, da ko je bil on majhen, ob vodi ni bilo poti od Cibkove hiše proti Žajfnci. Ljudje so morali preskakovati kamenja, ki so štrlela iz vode, če so hoteli priti suhi tod mimo. Cesta, ki zdaj vodi mimo Cibkove hiše, očitno ni tako zelo stara.

Rutar je šele potem, ko je zgradil mlin, naredil most čez strugo. Na sliki se vidi, da drži čez strugo od Male gase k Rutarju le ozka brv. Še mnogo kasneje, že ko je bil most do mlina narejen, sta bili tako na Rutarjevi kot na Tonkovi strani struge klančini, po katerih se je dalo z vprego prečiti potok. Mlin, kot je danes, vendar lesen, je bil zgrajen malo pred drugo svetovno vojno.

Zanimivo je okovano pesto sprednjega kolesa tega voza. Podobno okovan voz so imeli po mojem spominu le še Šentkovi.

____________________________________________________________

Lastnik leve že z opeko krite hiše je bil Matija Obreza — Cibkov Matija. Pred obokanimi vrati te hiše stoji moški v beli srajci s kratkimi rokavi in hlačami na naramnice. Pred hišo še ni posajenega oreha, je pa nametanih nekaj drv.

Za hišo je skedenj.

Kasneje je to hišo kupil Andrej Kovačič. Mož Andrejeve vnukinje je na mestu hiše in skednja zgradil lepo hišo v kateri je sedež podjetja Elca.

Zadaj, v sredini slike, že na Kostelinovem klancu stoji Davidova hiša. Ta hiša je tudi krita z opeko. Danes je to hiša Turšičeve Brede — Sikkens.

Za skednjem Cibkovega Matije se vidi del strehe Jurčkovega tabora. Zelo malo je videti tudi farno cerkev, ki se skriva za streho hiše Cibkovega Janeza.

Nikjer ni opaziti nobene električne napeljave, pa kako bi jo bilo, saj je Cerknica dobila električni tok dobila šele kakih  sedem let po nastanku tega posnetka.

 

Da je fotografija nastala okrog leta 1920 sklepamo na podlagi ostalih fotografij, ki so v zbirki Rada Kregarja v Slovenskem etnografskem muzeju.

____________________________________________________________
Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: Rado Kregar
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, Zbirka: Rado Kregar, številka fotografije: F0000255
Skenirano: 23. 5 . 2006
Oblika: Digitalna datoteka skenirane fotografije

5 komentarjev leave one →
 1. Breda S. permalink
  31. 03. 2011 19:40

  Milos, ne vem, kaj je s tem terenom, ampak jaz moram zelo zelo bremzati, ko grem zjutraj v mlin po kruh. Po mojem obcutku je ta klanec obcutno bolj strm kot pa je na sliki.

 2. 1. 04. 2011 03:50

  Bom slikal ob prvi priliki. Ko sem sel od doma je bil se skoraj sneg, pa ni bilo primerno za fotografiranje. Tudi za to sliko imam v planu primerjavo z danasnjim stanjem.

Trackbacks

 1. 1950 Cerknica – Tri punce « Stare slike
 2. 1934 Cerknica – Družina Turšič « Stare slike
 3. 1966 Cerknica – Na Kostelinovem klancu | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: