Skip to content

1932 Cleveland – Lojzek na motorju

31. 05. 2011
tags:

Lojzek motorMedtem, ko se je Anton Ziherl vrnil nazaj v domovino, so njegovi otroci, med njimi tudi Lojz, ostali v Združenih državah Amerike. Lojz je živel v Clevelandu. Slika prikazuje Lojza Ziherla — Zihrletovega Lojzka na motorju Indian. Glede na obliko registerske tablice naj bi slika nastala v ali po letu 1932. In imeti takrat tak motor tudi v Ameriki ni bilo kar tako, saj je bil to čas svetovne gospodarske krize, katere prvi znak je bil padec tečajev na borzi v New Yorku 24. 10. 1929. Med poglavitne vzroke krize štejejo posledice prve svetovne vojne, nepravočasno opaženo inflacijsko kreditiranje v ZDA in istočasno agrarno krizo.

Lojz ima na levi nogi večkrat prepasano nekakšno usnjeno gamašo, ki najbrž varuje njegove gležnje in meča pred vročino motorja z notranjim zgorevanjem. Glede na povsem lahno obleko zgornjega dela telesa si ni moč zamišljati, da ga gamaše varujejo pred mrazom zaradi hitrosti motorja. Morda pa jih je nosil, ker je bilo bolj “in“.

Tudi na rokah ima močne usnjene rokavice.

Na prednji pnevmatiki je napis BALLOON.

Registrska tablica št.: 1.858, nadpis: ONT 1932.

____________________________________________________________

Indian Motor Co. sta ustanovila nakdanja tekmovalca s kolesi George Hendee in Carl Hedström leta 1901, da bi izdelovala motocikle v Sprinfieldu z močjo 1,75 KM in enovaljnim motorjem. Motocikel je bil uspešen in prodaja je rastla. Prvi motorji Indian so bili v prodaji leta 1902. Leta 1903 je soustanovitelj in glavni inženir Oscar Hedström dosegel svetovni rekord 56 mph. Od leta 1904 so bili vsi motorji Indian intenzivno rdeče barve. Kmalu je proizvodnja motornih koles presegla 500 motorjev na leto, največja prodaja pa je bila leta 1913, ki je narastla na številko 32.000.

Motorji Indian so bili priljubljeni v vojski in policiji, zato jih je firma pričela izdelovati v glavnem zanju, povpraševanje ostalih kupcev pa so prevzeli drugi proizvajalci motorjev, kot npr.: Harley-Davidson.

Leta 1940 je Indian prodal skoraj toliko motornih koles, kot njegov glavni tekmec Harley-Davidson. V tem času je družba proizvaja tudi druge izdelke, kot so letalski motorji, kolesa, motorji za čolne, klimatske naprave.

Med drugo svetovno vojno je ameriška vojska zahtevala motocikel primeren za boj v puščavi. V odgovor na to zahtevo so izdelali model Indian 841, ki so jih izdelali približno 1.000. Indian 841 in Harley-Davidson XA je vojska preskušala, vendar je ugotovila, da je Jeep primernejši.

Proizvodnja motorjev Indian se je končala leta 1953.

Kasneje so še nekajkrat zagnali proizvodnjo teh motornih koles, vendar so jo zaradi neuspešnosti vedno prekinili.

20. julija 2006 pa je bilo ustanovljena Indian Motorcycle Company v lasti Stellican Limited, ki je ponovno pričel izdelovati motorje Indian v omejenem številu, s poudarkom na ekskluzivnosti. Leta 2009 je bil razvit model s prenovljenim 1720 cm3 motorjem.

___________________________________________________________

Lojz ni pokrit s čelado, ampak s širokokrajnim klobukom, oblečen v beli srajci, povrh ima oblečeno razpeto jopo in okrog vratu pikasto kravato.V Ilustriranem Slovencu z dne 1. maja 1926 je naslikano motorno kolo Indian Prince z desne strani. Na tisti sliki se vidi ročno prestavno ročico, kakršno so takrat imela vsa motorna kolesa. Tako kolo je v Jugoslaviji takrat stalo 20.000 din.
Kako zanimiv je sprednji amortizer! Listnata vzmet se imenuje po obliki, po funkciji pa je to upogibna vzmet, saj prenaša dinamične upogibne napetosti. Listnata ali listasta vzmet je preprosta oblika vzmeti, ki se po navadi uporablja za obeso pri vozilih s kolesi. Je tudi ena najstarejših oblik vzmetenja, katere uporaba sega v srednji vek, predvsem na kočijah. Listnata vzmet je narejena iz več listov, razvrščenih drug na drugega v več slojih, večinoma z vedno krajšimi dolžinami. Listnate vzmeti služijo za blaženje kot tudi vzmetenje.Rezervoar krasi napis Indian.
Podatek pove, da je bil Lojzek lastnik motorja Indian.

____________________________________________________________

Viri:

  • Internet: Motorji Indian,
  • Leksikon Sova CZ, Ljubljana 2006, stran 1073,
  • Ilustrirani Slovenec, št. 18, leto II, 1. 5. 1926.

Kraj: Cleveland
Datum: 1932
Avtor: neznan
Zbirka: Igor Kramar
Skenirano: 2. 5. 2011
Oblika: skenirana fotografija

One Comment leave one →
  1. Tina permalink
    2. 06. 2011 06:24

    Zanimivo, danes ne vidis vec motoristov v obleki in kravati!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: