Skip to content

1940 Cerknica – Sorodniki pred vhodom

26. 08. 2011

Od nekdaj se mi je zdela hišica ob današnji Čabranski ulici lepa in prijazna. Čabranska ulica je bila včasih ozka, makadamska cesta med vrtovi, ki je vodila od Žumrove hiše mimo Logarjeve mesnice, proti Meletovi delavnici zadaj za posojilnico, sedanjo občino. Vsi vrtovi so bili ograjeni. Tej hišici smo rekli Grudnova hiša.

___________________________________________________________

Pred hišo je bila manjša greda in po stezici v gredi se je prišlo do hiše. Grede pred hišo ni več. Tudi lepega lesenega plota, ki se vidi na sliki, ni več. Je pa nekaj, kar je bilo tudi nekoč — oleander. Seveda danes ni več tisti stari oleander ampak je manjši in mlajši. Oleandri, ki so lepe a zelo strupene  okrasne rastline, lahko dočakajo visoko starost.

Zdaj ima v Grudnovi hiši domicil likovna galerija in Društvo notranjskih kulturnikov “Krpan”. “Krpan” je strokovno združenje samostojnih kulturnih delavcev in posameznikov, ki se poklicno ukvarjajo s kulturno-umetniško dejavnostjo.

____________________________________________________________

Pred vhodom v Grudnovo hišo so se postavili, da jih  je slikal neznani fotograf:

  • Pepca Majer, rojena Gruden,
  • Vinko Loboda, zet in
  • Jožefa Gruden.

Jaz se spominjam le Pepce. Bila je trgovka in je prodajala tekstil. Najprej v Pogačnikovi hiši na Placu, kasneje, ko se je trgovina čevljev Peko preselila na Veliko gaso pa v Žumrovi hiši spodaj na levi strani — gledano s Ceste 4. maja.

V trgovini pri Pogačniku je Pepca prodajala tudi tinto in peresca. Kako natančno je znala iz velike flaše s tinto Karbon za 10 dinarjev natočiti v mali glažek pravo količino. Še danes se temu čudim. Tinta Karbon ni bila tako lepo plava kot Leonhardi, nekako bolj zaprta je bila njena barva, bolj na črno je vlekla.

Osnova katastrskega načrta središča Cerknice je nastala 1868. Na osnovnem načrtu je Grudnova hiša že označena, marsikatere, danes znane zgradbe, pa še ni.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1940
Avtor: neznan
Zbirka: France Mele
Skenirano: 24. 6. 2011
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: