Skip to content

1928 Podcerkev – Janez Škrbec ml.

2. 09. 2011

Pred hišo

Pred hišo se je slikala družina Janeza Škrbca ml. Na levi sedi  žena Frančiška, ki je roko položila na pleteni stolček takrat najmlajše Tilke. V sredini stoji sin Franc in na desni hči Fanika. Sin Ivan je bil takrat že na šolanju v Ljubljani. ____________________________________________________________

Janez Škrbec ml. je po  meščanski šoli  končal gozdarsko šolo v Udinah. Kot ruski ujetnik v 1. svetovni vojni je opravil tudi veterinarski tečaj, kar mu je kasneje  velikokrat prišlo prav pri domači živini. Pomoči ni odrekel niti v hlevih sovaščanov.

Že pred I. sv vojno je sodeloval pri raziskavah Loškega , Cerkniškega in Planinskega polja in bil kot poznavalec Golobine in vseh požiralnikov na Loškem polju leta 1930  postavljen za vodjo melioracijskih del.

Na svojem domu je hranil  vaško mapo vseh zemljišč in ob vsakršnem sosedskem prepiru zaradi gozda, njiv ali travnikov prišel s svojo aktovko in sprte z mapo prepričal, da se za mali košček zemlje niso sporekli.

Vaščani so mu nadeli vzdevek Element, saj je to, njim bolj nepoznano besedo, pogosto uporabljal pri vsakdanjem  pogovoru: “Banovski elementi ne dajo dovolj denarja, da bi izsušili spodnji konec Loške doline, katerega poplavlja vsako pomlad ali jesen”. “Elementi sploh ne vedo kako se prideluje kruh”. “Kaj pravice, oni kapitalistični elementi so naredili ono sv. vojno”. “Oni farški elementi so zakrivili, da je v našo deželo prišla gospodarska kriza”.

____________________________________________________________

Le kaj se je v tistem trenutku dogajalo na Tilkini levi strani?

Družina s kaplanom

Frančiško Kovič je iz Osredkov pri Dolskem pripeljal brat Janez, ki je kot kaplan služboval v Starotrški župniji. Z njo je prišla tudi sestra, ki je bila kuharica pri bratu kaplanu. Frančiška se je zaposlila v Konzumu, kjer je bil zaposlen tudi Janez Škrbec.Slika je nastala kakšno leto po prejšnji, saj se je družini pridružil še svetlolasi sin Mirko, Tilka pa je zrasla.
Na tem izrezu Frančiškin bledi obraz razkriva bolezen, ki jo je prehitro iztrgala možu in premajhnim otrokom. Pokopali so jo v družinski grobnici v Dolskem.

Fanika, Mirko, Tilka

Sestrici Fanika in Tilka sta si za slikanje natrgali šopka cvetlic in nadeli oblekici enakega vzorca in kroja. Med njima je najmlajši Mirko. Glede na starost otrok bi fotografijo časovno umestila med prejšnji dve.
Rahlo plahi Tilkin obraz, ki ne zapusti našega pogleda.

Slovarček:

 • aktovka: manjša torba za prenašanje v roki

____________________________________________________________

Viri:

 • Franc Črnugelj — Zorko
 • Matevž Hace, Prijatelji in znanci, Borec 1975

Kraj: Podcerkev
Datum:1928
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Črnugelj
Skenirano: 18. 5. 2011
Oblika: tri fotografije

7 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  29. 02. 2012 23:00

  Marta
  Te katastrske mape še obstajajo katere omenjete saj pripadajo mojemu staremu atu in mojemu očetu injih hranim v spominna mojo družino Škrbec.
  Hvala za vaš trud in objave,saj na tak način večno živijo z nami.
  še enkrat hvala

  • anitamanfreda permalink
   1. 03. 2012 17:45

   Pozdravljena Urhova Marta!
   Veseli me, da te je pritegnilo prebiranje objavljenih člankov Škrbceve (tvoje) družine. Upam da si s povezavo našla še nekaj preostalih. Hvala za tvoja komentarja.

 2. Anonimno permalink
  5. 03. 2012 17:11

  Anita vse čestitke
  za ves vložen trud, spremljam že od začetka samo nisem imela korajže za komentarje če kaj potrebuješ sem ti na razpolago,le tako naprej.
  Hvala ti za vse.

  • anitamanfreda permalink
   5. 03. 2012 19:34

   Marta,
   ob priložnosti bi prav rada vpogledala v vaške mape in če dovoliš, bi jih dodali pod objavljeno sliko.

 3. Anonimno permalink
  14. 04. 2012 18:08

  Urhova Marta
  Mape sem dala za preslikat K.Janji povej ji in jih denite tako da bo prav kamor pašejo dovolim.

 4. anitamanfreda permalink
  14. 04. 2012 18:34

  Ti moram priznat da sem mape in knjižico z veseljem že pregledala. Po skeniranju jim bomo zagotovo našli primerno mesto za objavo.

Trackbacks

 1. 1960 Podcerkev – Peč in kaura « Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: