Skip to content

1958 Cerknica – Gradbena jama nasproti hotela

3. 09. 2011

Fotografija je nastala leta 1958 v oblačnem vremenu in prikazuje delavca pri zemeljskih delih. Vrtata vrtine, da bo miner Frenč lahko miniral. Frenč, tako so ga klicali, je bil v tistem času miner na Gradišču. Kako se je pisal, ne več nihče več. Prišel je nekje iz Prekmurja. Z ženo sta najprej živela v majhni leseni gradbeni barakci v Vidmu. Bil je družaben človek, ljudje so ga imeli radi. Frenč se je kasneje odselil iz Cerknice.

Na tem mestu, kjer delavca vrtata, bodo naVeliki gasi v Cerknici zgradili novo stavbo socialnega zavarovanja.

__________________________________________________________

Na mestu, kjer stoji danes poslopje socialnega zavarovanja, je pred drugo svetovno vojno stal Žumrov hotel, o katerem smo v Starih slikah že spregovorili. Po vojni so odstranili ruševine in na njegovem mestu postavili za takratne čase sodobno stavbo.

V ospredju, na vrhnji sliki, je videti Jerinetovo hišo, ki je bila po vojni zgrajena na novo, saj je mnogo hiš na Veliki gasi med drugo svetovno vojno pogorelo.

Danes je Jerinetova hiša lepo obnovljena. Stalno zdaj v njej ne živi nihče.

Levo se vidi poslopje hotela Jezero v katerem je bila pred drugo svetovno vojno sodnija. Po vojni je bila v stavbi restavracija in hotel. Danes je v pritličju SKB banka, v kletnih prostorih pa gostinski lokal Valvasor.

Danes sta na obeh stenah vhoda v poslopje socialnega zavarovanja čudoviti praskanki (s tujko se taki sliki reče sgraffito) našega rojaka akademskega slikarja Lojzeta Perka, datirani z letnico 1960.
__________________________________________________________

Teh dveh delavcev na žalost nismo prepoznali.
Za kupom zloženega starega “cegla” ob desnem robu Velike gase je videti Zabukovčevo hišo, v kateri je bila gostilna, ki smo jo tudi že omenili v Starih slikah. Kasneje je bila do pred kratkim v njenih prostorih prodajalna obutve Borovo. 

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica, Velika gasa
Datum: 1958
Avtor: neznan
Zbirka: Zdenka Steiger
Skenirano: 22. 1. 2011
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Anka permalink
  3. 09. 2011 08:21

  MINER NA GRADIŠČU SE JE PISAL ČASER FRANC. KLICALI PA SO GA FRANČEK.IZ LESENE BARAKE SE JE PRESELIL V STAVBO GRADIŠČA KJER SO BILI V ZGORNJEM NADSTROPJU STANOVANJA. IZ CERKNICE JE ODŠEL OKOLI L.1975-1980 IN SICER NA GORENJSKO NA GOZDNO GOSPODARSTVO TUDI KOT MINER.

 2. 3. 09. 2011 11:57

  Bravo Anka, zdaj sem se pa spomnil, res se je pisal Časar ali Časer. Jaz sem ga klical Frenč, ker mi je rekel, naj ga tako kličem.

Trackbacks

 1. 1963 Cerknica – Razglednica Velike gase « Stare slike
 2. 1908 Cerknica – Žumrova gostilna in hotel « Stare slike
 3. 1958 Cerknica – Cerkniški miličniki | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: