Skip to content

1964 Cerknica — Brestov FAP

25. 11. 2011

Ocenjujem, da je fotografija nastala leta 1964 na prostoru med današnjo trgovino Hura in tovarno Brest v Cerknici.  Takrat in še dolgo za tem je imel Brest svoj vozni park. Najprej ga je sestavljalo le nekaj kamionov, ki so vozili Brestove izdelke iz tovarne na železniško postajo na Rakek.

Kasneje se je vedno več izdelkov dostavljalo kupcem s cestnim prevozom. Skladno s tem se je povečeval tudi vozni park.

Danes ima le še malo proizvodnih podjetij svoje kamione. Prevoz opravljajo za to specializirana prevozna podjetja.

Na sliki je prikazan Brestov kamion FAP 13.


Kamion FAP 13 je bil izdelan v tovarni avtomobilov v Priboju na Limu v Srbiji po licenci nemške tovarne kamionov Saurer-Werke. V Priboju so jih začeli proizvajati v letu 1962 in so že v tem letu izdelali 2000 kamionov FAP 13 in FAP 18B. FAP je s proizvodnjo težkih vozil začel 30. oktobra 1953.

V Jugoslaviji smo imeli torej dve tovarni, ki sta izdelovali kamione: TAM in FAP. Takrat smo takim kamionom rekli kljunarji, ker so imeli motor spredaj pred kabino, za razliko od današnjih, modernejših, ki imajo manjše in zmogljivejše motorje nameščene v kabini.

Kljunar je bila tudi stara Alfa, kamion, iz katerega izpuha se je lepo valil črn in sajast dim. Kakšno zgorevanje? Alfo je vozil Dore Brecelj, ki je kasneje po naših krajih vozil avtobus Avtoprometa Gorica.

So pa že takrat obstajali popkarji, to so bili kamioni z motorjem skritim v kabini. Tak je bil OM, ki je imel zelo rezek in oster pisk.

Za razliko od tovarne TAM, FAP še vedno proizvaja kamione, kar pomeni, da v Priboju teče proizvodnja kamionov že 58 let.


Viri:

 • Wikipedia.

Kraj: Cerknica
Datum: 1964
Avtor: neznan
Zbirka: arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 1. 9. 2011
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Denis permalink
  29. 02. 2012 21:16

  Mislim da je v tistem času imel Brest, natančneje Iverka, tudi traktor Steyer. Bil naj bi velik in robusten traktor za tiste čase. Vozil ga je moj oče Franjo Žugčič. Če o tem obstaja kakšna slika se priporočam za kopijo, mi bo v spomin na očeta

  • 2. 11. 2015 21:09

   Gospodin Denis, ja sam unuk od najstarije sestre Vašeg oca.. Živim blizu Rijeke, ime mi je Krešimir, moj tata se zove Dubravko. Neznam kako da Vam se obratim pa sam na ovaj način jer sam kopao po internetu u potrazi za svojom familijom.

 2. Anonimno permalink
  19. 11. 2020 17:17

  Ta tovornjak je kasneje kupil od Bresta Turk Stojan iz Unca in tako začel svojo prevozniško pot.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: