Skip to content

1917 Podgora – Vojak Jožef Šumrada (1)

1. 12. 2011

Jožef Šumrada – Jurčkov iz Podgore 23 (danes hišna številka  25), rojen 1894,  je bil vojak v prvi svetovni vojni. Po značaju je bil nekoliko hitre jeze. Ta značajska lastnost ni preveč cenjena med ljudmi, a Jožefu je na  prav svojstven način pomagala preživeti vojne grozote.

____________________________________________________________

Doberdob je bil med prvo svetovno vojno prizorišče krvavih bojev. Naselje je bilo skoraj v celoti porušeno, saj je prek Doberdobske planote potekala Avstro-Ogrska obrambna linija Soške fronte.

Dogodkom tistega časa je pisatelj Prežihov Voranc postavi spomenik v romanu Doberdob.
____________________________________________________________


Zaradi njegovega značaja se mu je  pripetilo celo, da se je stepel z oficirjem. Se ve, temu je brezpogojno sledil zapor. A Jože oz. Jworčək (kot so ga klicali sovaščani) se ni  dal kar tako, našel je način, kako se rešiti izza rešetk. Javil se je kot prostovoljec  in odšel  v boj na  Doberdob.Tam so potekali strašni boji. Med številnimi soborci se je samo njemu uspelo rešiti iz krvavih bojev.Doma je, ob kozarčku rujnega, sovaščanom še dolgo  do podrobnosti natančno razlagal,  kako se je s puško in bajonetom lotil nasprotnikov. Nikomur pa ni zaupal, na kakšen način  se mu je uspelo živemu vrniti domov .
Prva svetovna vojna pomeni v razvoju vojaškega uniformiranja odločilno prelomnico. Kratko bi lahko rekli, da se je z njo vojaštvo dokončno poslovilo od slikovitih in barvitih oblek. Izjema so bili le dragonci – konjenica.Med prvo svetovno vojno so prej pisane uniforme zamenjali za preprostejše in smotrnejše tako po kroju kot barvi. S čedalje večjo učinkovitostjo strelnega orožja se je bojevanje razprostrlo na večje razdalje, z njim pa se je pokazala potreba, da bi vojake na bojišču kar najbolj skrili pred očmi sovražnika. Tako so nastale uniforme v rjavih, sivih in zelenih barvnih odtenkih, ki so bili blizu barvi prsti, skalovja in zelenja.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: na fronti, doma iz Podgore
Datum: 4.1.1917
Avtor: neznan
Zbirka: Jože Kandare
Skenirano: fotografiral 17. 10. 2011 Miloš Toni
Oblika: povečava nalepljena na karton

Dodajte komentar

%d bloggers like this: