Skip to content

1932 Iga vas – Birma pri Antonovih

9. 03. 2012

The original article is  in English!


Pri Antonovih je birma. Birmanec je Jože Zigmund, sin Franca in Frančišče (Mlakar) Zigmund v Iga vasi št. 28. To je bil za družino pomemben praznik, saj je bil Jože edini sin, imel pa je kar sedem sestra.

Jože Zigmund je moj oče in leta 1948 je sliko seboj prinesel v Avstralijo.

Že od malega me je mikala zbirka starih črno-belih fotografij, ki so jo starši prinesli iz “starih krajev”.  Toliko neznanih obrazov iz krajev, ki so imela čudna imena, je bilo na njih in kljub temu sem bila z njimi nekako povezana. Za mlado dekle, ki je bila rojena in je živela v Avstraliji,  so bili ti ljudje daleč ne le geografsko, ampak tudi časovno in iz popolnoma druge kulture. Zaradi vsega tega so bile slike samo še bolj zanimive.

Ne spomnim se, da bi očeta kdaj spraševala kaj je na tej fotografiji in kdo so ljudje na njej. No, ko sem zbirala podatke za moje družinsko drevo (družine Zigmund, Mlakar in Šumrada), sem poproslila teto Rezi (Terezija) iz Postojne za dodatne podrobnosti. Na fotografiji je prepoznala sebe, Jožeta, tri sestre in še nekaj sosedov.

Fotografija je nastala na dovozu med Zigmundovo  (Antonovo) hišo in štalo. Zvedela sem, da je to ena redkih neformalnih fotografi iz tistega časa. Obrazi so nasmejani, roke v žepih, malo predrznosti,  roke so sproščene in počivajo na sosedovih ramenih.

Mladi Jože je urejen v svoji obleki in z metuljčkom, verjetno pa tudi je njegov klobuk nov. Na žalost njegovi čevlji do fotografiranja niso zdržali čisti in “zglancani”.

Ona in pa še en fant imata v rokah igrače, za katere sklepam, da sta jih dobila za darilo na ta posebni dan.  Kupljenih igrač ni bilo prav veliko in zagotovo so bile predmet zavidanja ostalih otrok. Kar poglejte malo punčko na desni, kako občuduje Jožetovo pridobitev!

Mladi Jože Mlakar (ima še sestro Kristino) v rokah drži nekaj svetlečega, mogoče so orglice.

Mali fantek (levo od Jožeta) nosi oblačilo z nenavadnim cik-cak vzorcem. Mislim si, da ga je naredila mama iz ostankov blaga. Upam, da ga ostali otroci zaradi tega niso preveč zbadali.

Na fotografiji so tudi štiri Jožetove sestre:

Dve leti starejša Alojzija v ozadju drži najmlajšo Zigmundovo, malo Terezijo.

Spredaj je nasmejana Angela, ki je bila tretja po starosti. V naročju ima sosedovo punčko in ta mala kar ne more odtrgati oči od nje. Izgleda, da je Angela imela otroke že takrat rada. Kasneje, med drugo svetovno vojno, je v Benetkah kot varuška pazila otroke.

In čisto spredaj  stoji resna Milena, druga najmlajša hči.

Na tej sliki vidimo, kako so bili oblečeni v tistem času. Angela je med drugim oblečena v pumparce, nogavice in čevlje, a brez predpasnika. Sprašujem se, če je bila v cerkvi, da bi videla Jožeta pri birmi? Punčka, ki jo ima v naročju, ima še čiste čevlje, najbrž jo je  Angela držala v naročju precej dolgo.

V nasprotju z Angelo je Milena bosa in ima oblečen predpasniček, da bi njena obleka ostala čista. Najbrž je kot mlajša v družini ostala doma in ni šla v cerkev.

Na sliki je tudi soseda Ana Ravšel s sinom Ivanom. Ana izgleda zadovoljna, da lahko prisostvuje fotografiranju, Ivanu pa je dovolj in sitnari.

Čisto spredaj je mala punčka, ki v roki drži “taško“. Mogoče je to kakšna odrabljena torbica, pa jo pustijo,  da se z njo igra. Kaj pa če jo je vzela mami ne da bi ta za to vedela? Upam, da ne. To ni bil dan za solze. In njene temne nogavice ne gredo skupaj s pumparcami.

Fant na desni s temnim klobukom je neverjetno podoben bivšemu fantu moje hčerke. Njegovi predniki izvirajo z Irske in se zato velikokrat zabavamo ko se sprašujemo, če ni bil v prejšnjem življenju kar fant s slike.

Na levi je najstnica s starinsko frizuro z dolgo kito. Na ostalih fotografijah, ki si jih lahko ogledamo na Stareslike iz začetka tridesetih let, imajo punce krajše lase. Takšni so postali moderni že v dvajsetih letih.

Najlepše je oblečena deklica na desni. Volančki obleke so bili moda dvajsetih let, hkrati pa je oblekla  staromodne pumparce. Izgleda, da ima uro, ki jo je verjetno dobila pri svoji birmi.

In kaj je bilo v življenju naprej z Zigmudnovimi otroci?

 • Moj oče Jože (1921-2002) je vojna leta preživel v Italiji in se kasneje preselil v Avstralijo.
 • Milena (1925) je srečala in poročila Ameriškega vojaka in danes živi na kmetiji v ZDA
 • Angela (1923-1987) je je preselila v Peru, kjer je imela štiri otroke
 • Alojzija (1919-1942) je izgubila življenje pri 23. letih
 • Samo najmlajša Terezija (1930-2010) je ostala z mamo v Iga vasi.

Napisala:  Maria Capelli, Avstralija

Vir: 26(28) Antonovi,  stran 104, Janez Kebe “Loška dolina z Babnim Poljem”, 2. del

Kraj: Iga vas
Datum: 1932
Avtor: neznan
Zbirka: Neda Zigmund in Joze Zigmund, Perth, West Australia
Skenirano : 8. 2. 2012 (Maria Capelli)
Oblika: fotografija

8 komentarjev leave one →
 1. 9. 03. 2012 11:12

  Prav takšna luknja na sliki je tudi v prispevku: http://stareslike.cerknica.org/2012/01/14/1942-cerknica-poroka-pri-runcevih/. Tam je fotografijo moža izrezala žena za v medaljon.

  Le kdo bi vedel, kakšen razlog je bil za luknjo tukaj!

 2. Janja Kozarka permalink
  11. 03. 2012 14:53

  *Mala punčka, ki v roki drži “taško“- Jaz menim, da je tudi ta torbica darilo. Po velikosti in vzorčku sklepam, da je to otroški model. In dekličine pumparice so mi prav simpatične. Če bi imela obute bele žabice, jih še opazili nebi.

  *Najstnica s starinsko frizuro z dolgo kito – kako zanimiva frizura. V višini ramen ima kito povezano s temnim trakom, nižje pa ima lepo razčesane, zeeelo dolge lase, kljub kiti segajoče najmanj do pasu. Prednje lase pa ima spete v ločeno kito in pripete s špango.

  • 11. 03. 2012 17:56

   Janja, dobro si ti to opazila. Midva z Mario sva spregledala.

   • Janja Kozarka permalink
    11. 03. 2012 21:36

    Ni čudno, ko pa se jih toliko gnete na kupu. Tudi jaz nebi opazila frizure, če Maria nebi opozorila nanjo.

 3. 12. 03. 2012 07:49

  Hiša stoji še danes, zdi se mi da so le kritino zamenjali.

  • 12. 03. 2012 08:37

   Bomo pa hišo fotografirali danes. Saj bi lahko naredili sliko, ki je čimbolj podobna tej stari, pa ne vem, kje bi dobili toliko otrok.

   • Janja Kozarka permalink
    12. 03. 2012 08:48

    Kje drugje kot v dolini.

 4. Mici permalink
  19. 03. 2012 02:52

  To je edina slika,do katere sem imela dostop,o otrostvu mojih dragih tet in strica.Zbudi mi
  obcutke veselja in veliko neznosti.
  Ocene in opisi so odlicni,resicna razodetja!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: