Preskoči na vsebino

1967 Cerknica — 20 let Bresta (3)

12. 03. 2012

Prejšnji <- prispevek istega dogodka

Ta slika iz arhiva tovarne Brest je bila posneta v soboto 28. oktobra 1967 med svečanostjo ob 20 letnici obstoja podjetja. Podjetje Brest je bilo ustanovljeno 25. oktobra 1947. Fotografija svečanosti je nastala v sejni sobi upravne stavbe v Cerknici.

Na steni zadaj, je praskanka (sgraffito), ki jo je izdelal naš rojak, akademski slikar Lojze Perko. Kot se sliši, naj bi bila ta umetnina uničena med preurejanjem stavbe — upam in želim si, da to ni res.

Od leve:

  • Janez Kovačič,
  • Janez Mele in
  • France Bečaj.

Ostalih nismo prepoznali.

Na naslovni sliki sedi na desni strani pred Perkovo praskanko predsednik skupščine občine Cerknica, Jože Telič.

Na mizah ni videti steklenic z vodo, ampak le vaza z rožami in seveda precej pepelnikov.

Spredaj spodaj je Janez Žnidaršič iz Grahovega. Diagonalno nasproti pa sedi glavni direktor Bresta Jože Lesar, prav desno zgoraj s hrbtom obrnjenim proti kameri pa je po vsej verjetnosti Jože Kovšca.Vsi prisotni so oblečeni v temnih svečanih oblekah.
Na mnogih prireditvah je bil postavljen doprsni kip maršala Tita. Mislim, da je ta kip kopija kipa, ki ga je izdelal znani hrvaški kipar Antun Augustinčić.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1967
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 2. 9. 2011
Oblika: fotografija

Prejšnji <- prispevek istega dogodka

One Comment leave one →
  1. frenk permalink
    12. 03. 2012 20:15

    Dvorani na fotografiji, ki je bila v prvem nadstropju starega dela Brestove upravne stavbe, smo rekli velika sejna soba. Desno od pričujoče umetnine, na daljši steni, je bila še en sgraffito, z upodobitvijo spravila lesa s splavom na Cerkniškem jezeru. Obe deli sta bili med adaptacijo dvorane po mojem skoraj zanesljivo uničeni. Kakšna velika škoda!

    Všeč mi je

Dodajte komentar