Preskoči na vsebino

1920 Stari trg – Pri birmi

7. 04. 2012
tags:

Deklici sta bili pri birmi. Belo oblačilo sta obleki tudi njuni botri.

____________________________________________________________

Birma je eden od krščanskih zakramentov, ki pomeni potrditev v veri.

Prejemnik zakramenta birme se imenuje birmanec, podeljevalec pa je birmovalec. Birmo  podeljuje škof.  Ob podelitvi tega zakramenta birmanec prejme Božjo milost in darove Svetega Duha. Ti darovi bolje usposobijo prejemnika za življenje po Jezusovem nauku in s tem za krščansko pričevanje. Birmanca pri obredu birme spremlja boter, ki naj bi pozneje v življenju prevzel vlogo duhovnega vodnika birmanca.

Birmanci se morajo na birmo pripraviti, zunanje in notranje. Poglobiti morajo znanje o veri ter poglobiti vero samo. Pred birmo imajo tudi ustno spraševanje, pri katerem birmovalec preveri znanje birmancev.

____________________________________________________________

Nismo uspeli ugotoviti, kje je posnetek nastal, najverjetneje  nekje v Starem trgu, kjer je potekal obred. Možno pa je, da je bil fotograf naročen v Nadlesk, od kodre sta deklici doma. Ali kdo prepozna  stavbo v ozadju z  zamreženimi okni ali pa lepo  kovano ograjo? Slikane so pod orehom.

____________________________________________________________

Angela Baraga in njena botra.

V tistem času je bila birma vsakih 6 let, zato so bili birme deležni otroci od 1. do 6. razreda osnovne šole.

Mima Baraga z botro

Angelina sestra Mima Baraga (roj. 1913) in njena botra. Mimi se na ušesih svetijo drobni uhani. Je to darilo, ki ji ga je dala botra?
Mimina botra si je lahko privoščila lepe bele šolnce s peščkom in pentljo. Očitno je bila  premožnejša gospa. K snežno beli, lepo skorjeni obleki je pokrila še bel klobuk. Tudi rokavice so bele.  Angleina botrca pa je k preprosti beli obleki  obula kar vsakdanje,  črne čevlje. Klobuk in  rokavice pa so bile zanjo že nedosegljivo razkošje.
Sliko v obliki razglednice je  Mima poslala atu v Kleveland, v daljno Ameriko. Le kako, če ni znamke??? Sliko so priložili v kuverto k pismu. Glede na to, da sem sliko dobila v Nadlesku, je našla tudi pot nazaj. Najverjetneje jo je ata prinesel domov ob svoji vrnitvi.

____________________________________________________________

Viri:

  • Dana Komidar
  • Wikipedija

Kraj: Stari trg
Datum: med letom 1919 in 1925
Avtor: neznan
Zbirka: Dana Komidar
Skenirano: 8. 1. 2012
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Anonimnež permalink
    7. 04. 2012 09:14

    Šola v Iga vasi,kraj slikanja

    Všeč mi je

  2. Janja Kozarka permalink
    8. 04. 2012 17:47

    Po čem sklepate, da bi to bila šola v Iga vasi???

    Šolo imam na sliki približno 10 let pred nastankom tega posnetka, ko je bila še čisto nova. Takrat okrog šole ni videti nobenega drevesa, tudi fasada je drugačna, ograje še ni bilo.

    Ste nam pa dali povod, da smo sliko natančneje pregledali in ugotovili, da se na fasadi hiše, med krošnjo drevesa skriva napis. Razbrali so črke …STI… in ….M…Zato sklepamo, da gre za eno od gostiln, a še ne vemo katero.

    Pa še nekaj. Napačno sem zapisala, da dekleti prihajata iz Nadleska. Tja sta se obe omožili. Doma pa sta bili iz Iga vasi.

    Všeč mi je

Dodajte komentar