Skip to content

1933 Rateče — Jože Turšič

17. 06. 2012

Fotografija neznanega fotografa je bila posneta leta 1933 v Ratečah. Prikazuje izložbo trgovine Bat’a s čevlji, kjer je bil zaposlen Jože Turšič iz Cerknice. Jože Turšič izhaja iz znane cerkniške družine Turšič s Placa.

Jože se je za razliko od svojih bratov, ki so bili pleskarji, izučil v trgovini Kajfež v Kočevju za trgovca. Nato je bil pomočnik v Borovnici pri g. Majaronu. Leta 1930 je prišel v Cerknico za poslovodjo v trgovino čevljev Herkules. Leta 1932 je Herkules trgovino zaprl in jo je odprl Bat’a, kjer je bil Jože uspešen poslovodja. Zatem je bil premeščen v Rateče in kasneje v Borovo ter potem v Zlin na Češko. Po vrnitvi iz Zlina je bil revizor 40-tih Bat’ovih trgovin.

Takrat je Bat’a zaslužil pri čevljih, ki so stali 69 dinarjev 33 dinarjev čistega. Dobiček je Bat’a investiral v nove naložbe. Med drugim je kupoval gozdove kavčukovcev Braziliji. Širil je svoje poslovanje v Ameriko. Mnogokrat je odpiral trgovine s prav tako sposobnim češkim proizvajalcem konfekcije Pehero.

Tomáš Bat’a je bil pred prvo svetovno vojno reven prodajalec copat v dunajskih predmestjih. Oblast mu je med prvo svetovno vojno dala opremo za izdelovanje vojaških čevljev. Tako si je ustvaril imperij. Leta 1933 je zaposloval 30.000 ljudi. Tovarna je bila tako velika, da je po njej vozil tovarniški tramvaj.

Bat’a je bil pravi tovariš. Skrbel je za delavce. Otroci delavcev so imeli vrtec v tovarni. Štipendiral je otroke delavcev.

Vsak poslovodja je moral položiti kavcijo za vrednost blaga v trgovini. Vsi delavci so imeli zgrajen sistem in možnost vlaganja sredstev v tovarniške naložbe.

____________________________________________________________

Jože je leta 1937 v Batovi trgovini zaposlil tudi sestri Stano in Mimo. Leta 1939 je v Domžalah odprl trgovino z mešanim blagom, s katero je dobro posloval in imel več zaposlenih.

Po ustanovitvi OF je bil njen zaveden pripadnik. Veliko je pomagal partizanom in internirancem. Sestra Stana je pošiljala pakete iz Jožetove trgovine v Dachau, kjer sta bila tudi njuna brata Janez in Lojze. Vsak mesec je poslala 20 paketov vsem, za katere so imeli naslove. V času, ko so bile živilske karte, je pridobila tiskovine, na katere je napisala lažna imena in hrano pridobljeno na ta način zapakirala v pakete in jo poslala v Dachau.

Po osvoboditvi je bil Jože nekaj časa zaposlen na Ministrstvu za zunanjo trgovino v Ljubljani od koder je šel v Kanado, kjer je bil do leta 1965. Po vrnitvi je živel v Domžalah, kjer je star 82 let tudi umrl.

____________________________________________________________

Bat’a je bil prvi, ki je oblikoval cene, katerih enica je bila 9. Še danes se imenujejo Batove cene.

Bat’a je tudi osebno poznal večino svojih poslovodij.

Tomáš Bat’a je tudi prvi začel izdelovati tako imenovane superge, ki jih je imenoval trampke.

____________________________________________________________

Viri:

 • O Jožetu Turšiču iz knjige TOKU JE BLU na Cerkniškem avtorice Dušanke Žižek iz leta 2001,
 • O Bat’i iz lasnih zapiskov po spominih mojega očeta.

Kraj: Rateče
Datum: 1933
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens – album Stane Turšič
Skenirano: 3. 4. 2012
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 17. 06. 2012 07:52

  1969 Iga vas – Krava stare mame Anonimnež Komentarjev

  Se mi zdi da so take “compate” (obutev) nosile vse naše stare mame.
  Drugo glavno obuvalo so bili “batavi škornji” (gumasti škornji izdelovalca Bata).

  Purchased from this shop ?

  • 17. 06. 2012 09:19

   Yes, you are right. “Batavi” means Bata’s and it is written in our dialect. After WW2 the Bata’s factories were nationalized and renamed to Borovo,

   • 17. 06. 2012 14:01

    Here we had Bata school shoe with animal footprints underneath on the sole and a compass in the heel. WOW I think ours had koala prints.

    Did you have them in SL ? What paw prints ? Pohl ? ( Sorry I am in a silly mood tonight ! )

    http://www.allaboutshoes.ca

Dodajte komentar

%d bloggers like this: