Skip to content

1930 Nadlesk – Vaščani z orodjem

24. 06. 2012

mlatili so žito

Ročno delo je zahtevalo veliko pridnih rok. Zato so se ljudje vseh večjih opravil lotevali skupaj. Tako je bilo delo lažje in prej gotovo, pa še zabavnejše. Žito je bilo že požeto in posušeno. Na vrsti je bilo mlatenje  in čiščenje. Še eno od družabnih kmečkih opravil.

Pri Pavličkovih niso več mlatili na roke. Imeli so sodobno pridobitev tistega časa –  gepelj . Te naprave niso imeli povsod, v Kozariščah naprimer je niso nikoli imeli. S to napravo in močjo vprežene  živine so dobili mehanski pogon za mlatilnico. A ročnega dela je bilo kljub temu  še vedno veliko, le da ni bilo več tako naporno.

  • Jerišev ata – Franc Levec v roki drži bič (gajžlo), s katerim je v monotoni krog poganjal dve kravi, vpreženi v gepelj.
  • Božotova stara mama – Marija oz. Mica Komidar, Nadlesk. Zadolžena je bila za pobiranje in nakladanje dragocenega žita. V roki drži vajvənco. To je nekakšno veliko leseno zajemalko za žito.
  • glavica neznanega, navihanega fantička.


  • Jeriševa Angela – Frencetova hči. V roki drži veliko sito (rajto).
  • dekle desno od nje je pomagalo pri skupnem delu z grabljami.
  • dekle v beli ruti pa je v mlatilnico nalagala snope žita z vilami, ki jih imenujemo podajač.

Desni dve dekleti sta oblečeni v tanjšo haljo z dolgimi rokavi, z možnostjo visokega zapenjanja. Najbrž zato, ker je bilo delo okrog mlatve precej prašno.

Na kmetiji so bili otroci pri delu vedno prisotni. Bili so zadolženi za lažja opravila, kar je bilo na kmetiji, kjer je bilo potrebno veliko pridnih rok, vedno dobrodošlo. Tako so jih starši imeli na očeh, pa še dela so se učili sproti. Danes  je taka vzgoja le še redkost. Velikokrat dobim občutek, da se današnji starši celo bojijo, da bi otrokom naložili delo.
Foto Turist, Lojze Šmuc, Ljubljana, Aleksandrova  8 (ulico sem razbrala na drugi fotografiji istega avtorja). Tega avtorja najdemo pogosto na hrbtnih straneh fotografij, ki so nastale v Loški dolini.

____________________________________________________________

Vir:

  • Božo Komidar

Kraj: Nadlesk
Datum: enkrat pred drugo svetovno vojno
Avtor: Lojze Šmuc
Zbirka:  Dana Komidar
Skenirano:  8. 1. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d