Skip to content

1912 Cerknica — Sestavljena razglednica

18. 09. 2012

Neznan fotograf je okrog leta 1912 naredil to razglednico, ki se ji je še reklo dopisnica. Na njej sta dva motiva. Zgoraj je pogled na Cerknico s Kamne gorice, spodaj pa je pogled na gostilno Andreja Zgonca na Placu.

Leto nastanka fotografije Cerknice sem določil enako, kot za razglednico Cerknice iz leta 1912, ki ji je ta v mnogih detajlih zelo podobna, tako na licu, kot na hrbtni strani. Lahko rečemo, da je za obe razglednici isti avtor in da sta nastali hkrati.

____________________________________________________________

Tudi, če bi ne bilo naslova na razglednici (z dvema slovničnima napakama), bi marsikdo prepoznal Cerknico. Prepoznal bi jo po značilnem in lepem zvoniku farne cerkve in seveda po svetovno znanem presihajočem jezeru, ki se zrcali pod pogorjem Javornikov.

Na levi strani slike na vznožju Slivnice je videti nekaj Šerkotovih poslopij. Prav tako se vidi Hrenova domačija ob potoku.

Področje okrog doline v ospredju in okrog cerkvice sv. Roka je danes pozidano. Pred cerkvico vidimo staro lipo, ki je ni več. Včasih je imel okoli cerkvice na Mravi (tako smo rekli prijetnemu travniku) svoj prostor živinski sejem. Na Mravi so bili postavljeni leseni drogovi h katerim so privezovali živino.

 V ozadju je pogorje Javornikov, pod njimi pa jezero, ki včasih je ali pa tudi ne. Lepo je videti polno jezero z znamenitim otočkom Goričico. Vidi se tidi cerkvico sv. Janeza na pokopališču.

Levo na segmentu je farna cerkev. V sredini segmenta so farovška poslopja.Spredaj pa je nekaj hiš pri Svetem Roku in na začetku Šembruna.

Kot je uvodoma zapisano, je bila na Placu gostilna Andreja, pozneje pa njegovega sina Toneta, vendar se je zmeraj reklo “gostilna Pri Zgoncu“.V prizidanem poslopju, ki se ga vidi na levi strani fotografije je Zgonc izdeloval brezalkoholne pijače, kot so sifon, krahrle in šabesa za svoje potrebe in za druge gostilne v okolici. Pri Zgoncu so imeli tudi prenočišča.Mali kostanj je v tem času zrastel v velikega.

Gostilna Pri Zgoncu je delovala še precej let po drugi svetovni vojni.

Ta fotografija je znana tudi kot samostojna razglednica.

 

Dacar v Vuzenici, gospod Roglj je prejel od Franceta, ki je bil osem dni na dopustu v Cerknici voščilo za velikonočne praznike.Dacar je pobiral v stari Avstriji dac, to je davščina na prodajanje tržnega blaga, zlasti živil.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1912
Avtor: neznan
Zbirka: Tine  Schein
Skenirano: 12. 7. 2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: