Skip to content

1935 Iga vas – Ameriški kamion

14. 07. 2012

Sliko sem dobila v Iga vasi, na žalost brez kakršnegakoli  podatka. Takih slik običajno  ne opisujemo. A na tej je mojo pozornost pritegnila žena na prostoru za tovor, kasonu.  Sprejela sem izziv, da tudi o tej kaj napišem.

____________________________________________________________

 • Kamionček znamke INTERNATIONAL je ameriške proizvodnje.
 • Možak si je med postankom privoščil cigareto (čik) in se med kajenjem z levico naslonil na priprta vrata kabine. Za pot se je lepo uredil (zrihtal). Frizuro ima urejeno,  tudi uro z verižico je spravil v hlačni žep.
 • Pogled mu je obstal na družbi, ki se je vneto pripravljala za dober posnetek.
  Družba je prešerne volje. Levi moški in dekle imata zadovoljna našmeška. Moški v karirasti baretki pa svoj nasmešek poskuša skriti. Vsi trije so nobel, dekle še posebej; nosi baretko, okrasno ruto in lep kostimček…. Čez rame ji visi torbica za fotoaparat. Aparat je bil še na plošče ali pa na lističe filma. Torbica na sliki je verjetno prazna, fotoaparat je v rokah fotografa, ki je napravil ta posnetek.
Take tovornjake so izdelovali v Ameriki. Znamka tega vozila je INTERNATIONAL HARVESTER 6 SPEED. To je 1 tonski kamion, ki so ga izdelovali med leti 1928 in 1930 v tovarni International Harvester Corporation, v mestu Springfield, v državi  Ohio, ZDA. To je bil model XA L-head,  ki je vozil na bencin, motorjem znamke Waukesha, z vodnim hlajenje, na 4 cilindre,  30 konjskih moči pri 2700 vrtljajih motorja, 3 prestave….

 • Njegova takrtana cena:  $820.
V zapisih iz povojnih let, vse tja do leta 60 – 65  pogosto berem, da so se ljudje po opravkih v Cerknico ali na železniško postajo na Rakek odpravili peš, s kolesom, z vozom ali kamionom. Vse je bilo precej počasi in zamudno. Prve tri variante prevoza si še nekako predstavljam, to s kamionom pa mi nikoli ni bilo povsem jasno. Verjetno me je prav zato tako pritegnila ta fotografija, ki mi plastično predstavi kako je lahko potekal takšen prevez.Ženica je ostala na svojem mestu tudi med postankom. Samo ugibam lahko, na čem sedi, in sprašujem se, če so ji na kamion mogoče prinesli pravi stol? Si danes še lahko predstavljate vožnjo na tak način? Najbrž težko, kaj pa po takrtnih makadamskih cestah! Nepredstavljivo!

____________________________________________________________
V naslov sem zapisala kraj Iga vas samo zato, ker sem sliko tam dobila. Poskušala sem ugotoviti kje naj bi bila posneta in priznam, da se mi niti približo ne sanja. Sem pa skoraj gotova, da ne v Loški dolini,  ki jo okrog in okrog obdajajo hribi, ki jih na tej sliki ni. Ceste so se do danes toliko spremenile, da je po tem  kraj nemogoče določiti. Mogoče se bo našel kdo, ki bo prepoznal osebe, pa bomo potem lažje  ugibali dalje.  Čas pa bom okvirno omejila, saj zaradi kamiona in urejenosti oseb lahko rečemo, da je bil posnetek napravljen  pred drugo svetovno vojno.

____________________________________________________________

Viri:

 • Denis Medved
 • Robert Druško

Kraj: neznan
Datum:
neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Zakrajšek
Skenirano: 2. 4. 2012
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 16. 07. 2012 08:01

  Spomnim se, še nisem hodil v šolo. Takole se je 1959 ali 1960 iz Begunj cel šolski pevski zbor peljal na tekmovanje na Rakek. Zadaj so na kamion naložili lesene klopi, pa smo se peljali. Se mi ni zdelo nič nevarno ali neudobno.

 2. medvedd permalink
  16. 07. 2012 21:14

  Na tak način so se vozili še okoli leta 1967. G. Ilenič je imel takrat že kamion. Na Rakeku je naložil ljudi, posedli so se na klopi in stole v odprtem kesonu in jih odpeljal na žegnanje v Otave.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: