Skip to content

1970 Cerknica — Šoferji v slavnostnih uniformah

13. 07. 2012

13. julij je praznik šoferjev in avtomehanikov, ki se proslavlja vsako leto na dan, ko je bila ustanovljena prva slovenska partizanska motorizirana enota. Neznan fotograf je fotografiral šoferje v slavnostnih uniformah 12. julija 1970 na parkirnem prostoru Brestovih kamionov, ki je bilo za tremi stanovanjkimi bloki, tovarno pohištva in Cerkniščico v Cerknici.

Združenje šoferjev in avtomehanikov Cerknica je dan poprej organiziralo avto-rally z imenom “1. turistično-propagandna karavana Brest — Kovinoplastika Lož 70” na katerem je sodelovalo 22 vozil. Bila je zelo mešana družba fičkov, taunusov, škod, spačkov itd. Vsi vozniki, razen enega, ki je vozil NSU, so se pojavili na cilju v Ložu ob predvidenem času s točno izpolnjenimi kontrolnimi kartoni, nakar so vozniki vozili še spretnostno vožnjo.

12. julija 1970 pa je bila svečana proslava s polaganjem vencev pri spomenikih padlih na Ulaki, v Ložu, v Grahovem, na Rakeku, v Podskrajniku in v Cerknici. Tega dne je tudi nastala ta fotografija. Podobna fotografija, ki prikazuje iste voznike na istem mestu ob istem času je bila objavljena v Brestovem obzorniku 31. 7. 1970, pod njo pa je bilo zapisano: “Za 13. julij, dan šoferjev, so se na cerkniški paradi predstavili tudi novi Brestovi kamioni”.

Naštevanje imen gre od leve proti desni.

 • še neprepoznan,
 • Lojze Klančar in
 • Jože Petrovčič.

Šoferji so se slikali pred štirimi novimi Brestovimi kamioni Mercedes Benz 1113. Ta model kamionov se je izdeloval od leta 1964 do 1968.

Dizelski motor teh kamionov je imel moč 95 kW, bil je 6-valjni z neposrednim vbrizgavanjem goriva. Menjalnik je bil ročni 5-stopenjski in popolnoma sinhroniziran. Teža tovornjaka je 3,6 t, nosilnost pa 6,9 t.

 • Jože Kranjc in
 • Marjan Meden.

Na teh kamionih še ni bilo spojlerjev. Na ceradi je napisan še star, vendar lep Brestov logotip.

 • France Jenc in
 • France Petan.

Parkirišče tovornjakov še ni bilo asfaltirano.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 13. 7. 1970
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 27. 9. 2011
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. Anka permalink
  13. 07. 2012 20:06

  Dušan prvi iz leve je Lojz Petrič ki je bil šofer pri Gradišču tako kot tudi Lojz Klančar-Mrgan iz Jezera. LP Anka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: