Skip to content

1939 Cerknica — Veselica

21. 07. 2012

Tudi ta fotografija, kot mnogo drugih, je delo neznanega fotografa. Pa kljub temu je lepa, saj prikazuje vesele ljudi na veselici.

Fotografija je nastala v dvorani v prvem nadstropju Posojilnice na Placu, kjer so Orli uprizarjali igre. Kasneje, v času druge svetovne vojne, je bila posojilnica požgana. Po vojni, ko je bila na Posojilnici samo streha, sama stavba pa brez oken in vrat, je bila v spodnjih prostorih shranjena kmetijska mehanizacija. Spominjam se kosilnice in naprave za obračanje sena, obe sta bili na “konjski” pogon.

Povsem desni na vrhnji fotografiji je Jože Kete.

Dvorana je lepo okrašena. Ob kakšni priložnosti je bila ta veselica nismo mogli dognati. Glede na to, da ima Jože Kete zavihane rokave svoje srajce, še ne moremo sklepati, da je bilo to poleti. Morda je bilo celo na silvestrovo, kdo ve?
Zgoraj drugi z desne, ki ima koder las preko čela je znani Cerkničan, France Arhar. Pred njim pa sedi po vsej verjetnosti njegova žena Marija Arhar.
Čeprav smo bili mnogi mnogokrat v tej stavbi, saj je bil po drugi svetovni vojni v njej zdravstveni dom, pa vendar je potrebno povedati, da si bomo fotografijo lažje predstavljali, da je desna stena te dvorane obrnjena proti Placu. To kar vidimo v ospredju, je v smeri proti Kravanjetovi hiši. Leva stena te dvorane pa gleda proti Zgoncu.V tej dvorani skonca je bila tudi kapelica.

____________________________________________________________

Vir:

  • Stane Šajn

Kraj: Cerknica, Posojilnica na Placu
Datum: 1939
Avtor: neznan
Zbirka: Stane Šajn
Skenirano: 21. 6. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: