Skip to content

1906 Cerknica – Razglednica

22. 08. 2012

Karl Lapajne, nam sicer neznan, je svojemu kolegu, prav tako nam še neznanemu Josipu Erjavcu v Spodnji Logatec leta 1906 poslal  to lepo razglednico iz Cerknice. Kot se da razumeti, je bil Josip Erjavec verjetno zaposlen v Tollazzijevi trgovini v Logatcu.

Iz logaške družine Tollazzi izhajata dva znana partizanska borca, dvojčka Mitja in Bojan. Kasneje sta oba dosegla visok mornariški čin in sicer kapetan bojne ladje.

Sodnija

Veliki gasi v Cerknici so takrat, leta 1906 rekli glavna ulica. Kot kaže, je bila Velika gasa takrat še ulica, zdaj pa je cesta.

Na mestu, kjer stoji zdaj spomenik padlim borcem NOB, je rastlo drevo, naprej proti sodniji pa stoji zidana ograja pred katero leži nekaj tanjših hlodov.Zanimiv je graben, po katerem se je stekala meteorna voda. Prav tak graben je bil nekoč tudi na Mali gasi. Fekalne vode takrat v Cerknici še niso poznali, saj so bila stranišča še na “štrbunk”.

Rutarjev mlin

Tone Logar — Rutar je stari mlin na vodni pogon, ki ga vidimo na tej fotografiji podrl malo pred drugo svetovno vojno in na njegovem mestu zgradil sodoben valjčni mlin, ki ga je poganjal elektriktrični tok. Rutar je bil “taužentkinstler” in je imel tudi generator, ki je za pogon mlina dajal potrebno eletrično energijo.Poleg mlina si je Rutar zgradil tudi žago, hišo, skedenj in kozolec.Rutar pa je tudi Cerkniščico tako zreguliral, da je z njeno regulacijo omogočil izgradnjo ceste, ki še danes, celo razširjena omogoča promet po celotni Mali gasi — od Mesojedca do Žajfence.

Podobar Lojze Bajc, o katerem sem v Starih slikah že pisal, mi je okrog leta 1955 povedal, da je moral, ko je bil on mlad, preskakovati po kamnih v potoku, da je lahko priskakal suh od Cibkove hiše do križišča sedanje Notranjske in Partizanske ceste.

Takrat in še mnogo let kasneje sta bila na vsaki poštni pošiljki dva žiga — odhodne in dohodne pošte.

Slovarček:

 • taužentkinstler — človek mnogih sposobnosti

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1906 – letnica na žigu
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 12. 7 2012
Oblika: razglednica

____________________________________________________________
____________________________________________________________

5 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  23. 08. 2012 15:40

  to ni RutaRJEV JE PA HRENOV MLIN LADO

 2. dusangogala permalink
  23. 08. 2012 17:50

  Anonimnež, to je stari Rutarjev mlin, Hrenov mlin se dobro vidi na prispevku z 29. 4. 2011. Poglej in primerjaj.

 3. medvedd permalink
  29. 08. 2012 20:46

  To je zagotovo Rutarjev mlin. V ozadju se vidijo kostanji pred Žajfenco, ki jih danes ni več. Kap strehe pa bi lahko bil od Cibkove hiše.

Trackbacks

 1. 1899 Cerknica — Razglednica na modrem papirju « Stare slike
 2. 1930 Cerknica – Rutarjev mlin | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: