Skip to content

1904 Cerknica — Razglednica (2)

8. 09. 2012

Razglednica Cerknice iz leta 1904 je bila na pošti v Cerknici oddana 20. novembra 1904. Kakor sporoča Tončka gospodični Fani, je takrat v Cerknici razsajala škrlatinka, zaradi katere je bila šola zaprta 14 dni.

Fotografijo Cerknice z začetka 20. stoletja je naredil neznan fotograf popoldne nekega (glede na zeleno drevje in polno jezero) jasnega spomladanskega ali poletnega dne. Fotograf je šel na Kamno gorico in od tam proti jugu fotografiral trg.

Na vznožju Slivnice so v sredini tega segmenta vidna Šerkotova poslopja. Pred njimi je vidna Hrenova domačija na Ločicah. Levo od nje pa se razprostirajo njive, na katerih zdaj stoji tovarna mineralnih plošč.
Farna cerkev Marijinega rojstva spada med zelo lepe slovenske dvoranske cerkve. Gre za značilen gotski slog. Cerkev ima tri ladje v isti višini. Zvonik naj bi bil visok 65 metrov in pravijo, da naj bi bil vrh zvonika na isti nadmorski višini, kot prag cerkve sv. Jerneja v Begunjah.Levo od cerkve se vidi veliko streho Šrangarjeve hiše in Pogačnikovo hišo. Desno od cerkve pa se vidi streho Urbancovega tabora, Zgoncove hiše in kaplanije.
V sredi segmenta se vidi župnišče, v levem zgornjem vogalu sta vidni strehi sodnije in Milavcave hiše.
Sokolskega doma in posojilnice ob Novi cesti, kjer je zdaj občina, še ni bilo. Skrajno desno je vidi cerkvica sv. Janeza na pokopališču, levo od nje pa Jagenška domačija.
Lepa izpisana pisava. Kdo danes še tako lepo piše? Ja, takrat so imeli v šoli še lepopis. Tudi jaz sem ga še imel. Ampak lepopis kot predmet v šoli ni dovolj za lepo pisavo, tudi roka mora biti ubogljiva.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1904
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 12. 7. 2012
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. Drago permalink
    8. 09. 2012 09:34

    Kaj pa velika hiša desno od Šerkotovih poslopij? Kje je to, najbrž je ni več?

Dodajte komentar

%d bloggers like this: