Skip to content

1963 Kamnik pod Krimom – Počitnice

4. 01. 2013

120908326Tej sliki je dal Miloš delovni naslov “gradbišče”. Pa še kako prav je imel. Na levi namreč vidimo mavtarco.

Kako paše Kamnik pod Krimom v cerkniške stare slike? Ivanka Baraga, ki živi na Rakeku, je bila Susmanova iz Begunj. Njena mama Ivanka se je tja primožila iz Kamnika pod Krimom. Otroci Ivanke Baraga pa so tja hodili na počitnice k svoji teti, Ivanki hčeri in k ta druge Ivanke sestri.

Tu je tudi gostila Zgornji Kirn, ki je bila znana po tem, da si tam lahko sredi zime dobil sveže gozdne jagode s smetano in to tudi še za časa Jugoslavije, ko menda ničesar ni bilo. Kar pocedilo se je na tipkovnico ob tem spominu. Gotovo so bile zmrznjene, ampak niso dajale takega vtisa. Ali pa so jih gojili v kleti, kot travco.

120908326-001Ivankina vnuka in otroka. Slavko je star kakšnih pet let in pelje svojo sestro Marijo v kulcah malo na sprehod. Daleč najbrž ni šlo, ker so kulca težka. Poletje je in na počitnicah sta, zato je lahko bos. Marija pa ima lase spletene v kitki in privezani mašnci.

120908326-002Da bo lažje šlo, pa kulca poriva njuna sestrična. Kasneje so zamenjali vrstni red, ker se je vsak rad malo peljal. Bicikla namreč ni imel vsak.

Slovarček:

  • mavtarca: maltarka – posoda za malto
  • kulca: voziček
  • mašnci: pentlji, dvojina prosim lepo

Viri:

  • Ivanka Baraga

Kraj: Kasmnik pod Krimom
Datum: 1963
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Baraga, Susmanova iz Begunj
Skenirano: 8. 9. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: