Skip to content

1968 Cerknica – Za Brestovim domom

3. 01. 2013

120310081

Slika je bila narejena leta 1968. Kdo jo je posnel ni znano. Kraj fotografiranja je bil za stavbo Brestovega doma, v smeri proti Krajcavi žagi. Nad klopco v ozadju, stoji Šviglova hiša.

Brestov ali samski dom je stal na mestu, kjer sedaj stoji Center starejših Cerknica. Naslov Brestovega doma je bil Cesta pod Slivnico 1, prav tak naslov pa ima sedaj tudi Center starejših. Pred in za domom so bile v senci dreves postavljene klopce, kjer so se stanovalci zbirali in družili. Tu so se velikokrat stkala tudi taka prijateljstva, ki so se končala s poroko.

Na sliki je Tilka Golik in mala Gordana, ki ni njen otrok in Marica Žugčič s sinom Denisom. Tilka se je na sliki znašla, po vsej verjetnosti, med obiskom pri Marici, ki je živela v domu. O Gordani mi je znano samo to, da je bilo njenemu očetu ime Šime, živeli so v Brestovem domu in so se kasneje preselili v Reko, na Hrvaško.

Otroška vozička na sliki sta si po izdelavi in obliki zelo podobna, zato domnevam da gre za istega proizvajalca. Gre za vozička, izdelana večinoma iz kovinskih kromiranih materialov in preprostega sedeža. Levi voziček je imel nekaj več dodatne opreme, kot so blatniki nad kolesi in plastične raznobarvne kroglice, ki so služile kot igrača za otroka. Sedež je bil preprost in najbrž nič kaj preveč udoben, zato se je udobje zagotavljalo z dodatnimi blazinami in odejicami, bil pa je že nastavljiv za sedeči in ležeči položaj. Plastike se takrat ni uporabljalo v tolikšni meri kot danes, tako da so bili takratni vozički trpežni in preprosti za vzdrževanje. Zaradi kvalitetne izdelave in preprostosti so z lahkoto zdržali več otrok v družini, pa še naprej se ga je lahko dalo. Ampak za desni voziček, v katerem sedi Denis, vem, da tega ni dočakal. Spomnim se, da sva ga z bratom Darkom, ko sva bila že malo večja, uporabljala za igro. Z njim sva se spuščala po travnati vzpetini pod Šviglovo hišo in je na koncu, kljub kvalitetni izdelavi, polomljen in skrivljen končal v smeteh.

120310081-003Tilka Golik, doma iz Krajcarjeve žage in Gordana. Gordana je oblečena v debelejšo svetlo jopico in obuta v lahke čeveljce. Na debelo je zavita v plenice, ki pa zagotovo niso bile za enkratno uporabo, ampak so bile pralne. V tistih časih se je takoj opazilo, pri kateri hiši je dojenček. To se je videlo po belih plenicah, ki so bile največji del »žehte«, ki se je sušila pred hišo in na balkonih.

120310081-004

Marica Žugčič in Denis, ki je bil takrat star osem mesecev. Oblečen je v  debelo »štrikano« jopico in kariraste hlače. Glede na to da je bil junij je bila oblekica kar topla.

120310081z

Napis na zadnji strani razkriva namen in datum nastanka fotografije. Glede na to, da je Marica Žugčič prišla v Slovenijo s Hrvaške, je temu primeren tudi jezik v katerem je napisan.

Viri:

  • Marica Žugčič

Kraj: Cerknica
Datum: 10. 6. 1068
Avtor: neznan
Zbirka: Denis Medved
Skenirano: 10. 3. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: