Preskoči na vsebino

1966 Nova vas — Bloški mlekarji

20. 01. 2013

130115507Leta 1926 je bila v Novi vasi ustanovljena Mlekarska zadruga. Ustanovili so jo napredni bloški kmetje s Stankom Lenarčičem na čelu. Za vodjo mlekarne so zaposlili strokovnjaka Oscarja Roberta Böhma  (1883 — 1963), ki je v novovaški mlekarni služboval do leta 1936.

Kmetijska družba kranjske dežele je razvoj mlekarstva pospeševala že v stari Avstriji. Na prelomu med 19. in 20. stoletjem so začeli uvajati naprednejše sirarstvo, ki je sledilo rasti in potrebam mestnega prebivalstva v Ljubljani in Trstu. Iskali so strokovnjake iz znanih mlekarskih šol v Avstriji. Ti strokovnjaki so svoje znanje prenašali na domače mojstre. Tako sta nastali znani Parna mlekarna v Grahovem in Mlekarska zadruga v Novi vasi. G. Böhm, ki je bil po rodu sudetski Nemec, se je leta 1914 poročil v Žerovnici z Ivano Drobnič, imel pet otrok  in služboval v Grahovem, na Ptuju, v Ljubljani, v Novi vasi na Blokah in v Cerknici.

Bloke so v letih pred 2. svetovno vojno imele okoli 3.000 prebivalcev. Kmetje so redili okoli 1.000 molznih krav sivorjave pasme. Povprečno so dajale okoli 1.000 litrov mleka letno z visoko tolščo, saj so Bločani krave kar dobro krmili in so jih le izjemoma rabili za vprego. Glavni proizvod bloške mlekarne je bil sir ementalec, za katerega so izbrali tudi blagovno znamko »BLES«, kar je pomenilo bloški ementalski sir. V manjših količinah so proizvajali tudi sir trapist. Sir so prodajali po celi Sloveniji in drugje po Jugoslaviji, poizkušali so se tudi z izvozom. Na razstavah so dobivali visoke ocene, znano je, da so enkrat v Franciji dobili najvišjo oceno za kakovost.

V mlekarni se je izučilo veliko mlekarskih delavcev pred in po vojni. Po vojni je mlekarno prevzela Kmetijska zadruga Bloke, nato pa Ljubljanske mlekarne. Te so pričele s koncentriranjem sirarstva v večjih obratih in na Blokah je ostala le zbiralnica mleka pa še to so v devetdesetih letih zaprli, Občina Bloke je zapuščeno stavbo mlekarne leta 2009 podrla. Izgubilo se je pomembno znanje generacij notranjskih mlekarjev.

130115507Na sliki iz leta 1966 je ekipa novovaških mlekarjev. To so od leve proti desni:

  • Lojze Marolt — Šabider — Veliki vrh — vodja mlekarne,
  • Viktor Simčič — Nova vas in
  • kontrolor iz Ljubljanskih mlekarn — ime ni znano.

130115507-001Tu pa so:

  • Lojze Žnidaršič — Nemška vas,
  • Jože Modic — Velike Bloke in
  • Lojze Klučar — Fara.

Znani so tudi drugi mlekarji kot Lojze Avžlahar iz Hudega vrha, Jože Mišič iz Studenca, Miro Marolt iz Nove vasi, pa tudi Domin Lužar,gostilničar iz Nove vasi, se je bil navadil tega poklica.

Na sliki izstopa Jože Modic — Joškotov Jože, ki je bil visok več kot 2 metra, kar je bilo za tiste čase res izjema.

Z mlekarno so bili povezani tudi vozniki, ki so s konji in pozneje s traktorji pobirali mleko po vaških zbiralnicah in ga vozili v Novo vas. Vaške zbiralnice mleka so bile tudi kraj za jutranjo  izmenjavo vaških in drugih novic. V teh zbiralnicah se je merila tudi tolšča in neoporečnost mleka, kar je bilo mnogokrat predmet dolgih debat in tudi sporov. Dnevno so na Blokah v času nastanka slike predelali do 6.000 l mleka in iz njega izdelali 3 »bruse« — okoli 250 kg ementalca.

Ostanek — sirotko smo dnevno pobirali okoliški prebivalci za krmljenje prašičev. Poleti se otroci nismo spraševali kakšne delavnice bomo obiskovali ali kam bomo šli na morje. »Uəlak« v roke, enega ali dva 50 litrska sodčka smo naložili pa »hajd« po makadamu v Novo vas. Čakali smo v vrsti kakšno uro ali dve pred mlekarno in nato so nam mlekarji natočili sirotko. Na poti domov smo seveda pazili, da se sodčki niso odmašili ali prevrnili. Mladi prašiči, ki so bili kupljeni pozno spomladi, so s pomočjo sirotke lepo napredovali.

Vir:

  • podatki o Bloški mlekarni so delno povzeti iz članka objavljenega v Bloškem koraku 2002/4  stran 18 in 2003/1 stan 14.

Prispevek je napisal Lojze Mazij

Kraj: Nova vas
Datum: 1966
Avtor: Štefan Oštir
Zbirka: Matjaž Modic
Skenirano: 15. 1. 2013
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
  1. medvedd permalink
    20. 01. 2013 10:18

    Zelo dober prispevek o dejavnosti, ki je na žalost ni več na naših tleh, vsaj v taki obliki ne.
    Tudi sam sem imel, kot praktikant v pospeševalni službi Kmetijske zadruge Cerknica, možnost spoznati mlekarno in njeno opremo. Takrat je bil vodja mlekarne g. Marolt, ne spomnim pa se, če je bil to ta Lojze Marolt iz slike. Med prakso v pospeševalni službi KZ, sem šel med drugim tudi pobirat vzorce mleka, preden se je le to odpeljalo v mlekarno. To se je izvajalo v zgodnjih jutranjih urah, na določenih točkah po vaseh, kjer se je zbiralo mleko, ki so kmetje (večinoma ženske) pripeljali v aliminijastih “kantah”, namenjenih za transport mleka. Preden se je to mleko naložilo na tovornjak, se je v namensko stekleničko vzelo vzorec mleka iz katerega smo v mlekarni izmerili vsebnost tolšče in opravili reduktazo. (neoporečnost mleka). Avtor prispevka je napisal, da so bili kmetje dostikrat nezadovoljni z kontrolo mleka, na podlagi katere so dobili obračunano oddano mleko. Tudi pri jemanju vzorcev mleka smo bili kontrolorji deležni kritik v povezavi s plačilom za oddano mleko, če je bil oddajalec nezadovoljen. Največkrat je to zgledalo tako, “futram samo dobro robo, dodajam krmila, pa silažo…vi mi pa kradete”. V mlekarno se je mleko pripeljalo v prej omenjenih posodah. Dostikrat se je zgodilo, da je bilo v mleko v kanti “sivo”, zaradi majhne vsebnosti tolšče. Da se vrnem še k mestom za zbiranje mleka po vaseh. Tam si zjutraj lahko slišal najnovejša obvestila in informacije o dogajanju na vasi in širši okolici iz prejšnjega dne (prva jutranja kronika).

    Všeč mi je

  2. Drago permalink
    21. 01. 2013 09:12

    Tudi jaz mislim, da je škoda, da se dejavnost ni ohranila. Lahko bi pomembno prispevala k razvoju turizma na Blokah. Mlekarne se dobro spomnim, tudi velikih hlebcov sira, ne spomnim pa se, da sem ga kdaj poizkusil. Najbrž so ga Bločani bolj malo konzumirali. Morda bi kaj o tem vedel povedati Čičkov Lojz od Fare

    Všeč mi je

  3. Lojze Mazij permalink
    21. 01. 2013 14:47

    Bloška mlekarna je velike kolute sira t.im.”bruse” pošiljala na zorenje v zorilnice, saj sami niso imeli takega prostora. Od tam je šel sir v končno prodajo, zato smo ga Bločani bolj malo pojedli. Od ekipe na sliki živita le še Lojze Znidaršič in Viktor Simčič, ki sta mi povedala nekaj zgodb o mlekarni.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1949 Velike Bloke – Mlekar Jože Prebil | Stare slike
  2. 1946 Velike Bloke – Brata Lojze in Jože Modic | Stare slike
  3. 1962 Nova vas – Učenci z vojakom | Stare slike
  4. 1939 Nova vas – Župan in poslanec Stanko Lenarčič | Stare slike

Dodajte komentar