Skip to content

1920 Šmarca – Peter Naglič in Selšček

8. 02. 2013
tags:
by

Naglic_RA__191

Rodil se je 1883 v Šmarci pri Kamniku v obrtniški družini. Oče se je ukvarjal s ščetarstvom. Po domače se mu je reklo Končkov Peter. Z bratom je nasledil obrat in postal uspešen podjetnik.

Bil je radoveden, navduševal se je nad tehniko.  Tako se je začel ukvarjati tudi s fotografijo. Prvi njegov ohranjen negativ na stekleni pološči je iz leta 1902.

Kako pa je Peter Naglič povezan z našimi kraji? Njegova žena je bila iz Selščka. Na počitnice ali vsaj na obisk je prihajal verjetno prav vsako leto. In ukvarjal se je s fotografijo. Veliko posnetkov je tako nastalo v Selščku in s tem nam je ohranil podobo naše vasi, kakršna je že zdavnaj izginila iz spominov. Njegove fotografije vsakdanjih dogodkov pa nam danes naslikajo utrip in izgled nekega drugega časa.

Pred več meseci sem bil na obisku v oddelku dokumentacije  Slovenskega etnografskega muzeja. Potreboval sem pomoč in nasvete pri skeniranju in čiščenju negativov za potrebe naše strani Stareslike. Prav po naključju in spletu okoliščin mi je v roke prišel seznam filmov, takrat zame še neznanega Petra Nagliča.

To je bil zvezek s seznamom  filmov in negativov na steklenih ploščah. Natančno je zapisoval kraje, ki jih je fotografiral in hitro sem naletel na znana imena: Selšček, Dobec, Sv.Vid.

Čez nekaj mesecev  so v Slovenskem etnografskem muzeju velik del negativov poskenirali. Lahko sem si ogledal, kako je bilo pri nas pred osemdesetimi leti. Zaprosil sem jih, da bi lahko te fotografije objavili tudi na strani Stareslike. Še nekaj mesecev je minilo, pred kratkim pa se je tudi to uredilo.

Naglic_RA__191-1Večina fotografij Petra Nagliča, ki so mi dosegljive, so iz prve polovice tridesetih let. Takrat  je že fotografiral na film.

Bil je amater, ni mu bilo potrebno fotografirati zaradi zaslužka. Ravno zaradi tega se je lahko posvetil fotografiji na drugačen način od poklicnih fotografov. Fotografiral je vsakdanje življenje, raznolike motive  in s tem dokumentiral ter ohranil pogled na svoj čas.

Naglic_RA__191-2V Šmarci pri Kamniku si je uredil atelje in dobro opremljeno temnico. Vendar je fotografiral zaradi ljubezni do fotografije, ne zaradi zaslužka.

Njegovo delo je obširno in jasno kaže, kako zelo pomembna je bila fotografija v njegovem življenju. Zagotovo ji je posvečal ves prosti čas. Strast do fotografiranja je ohranil od mladosti pa do konca življenja.

Naglic_RA__191-3V skoraj šestdesetih letih svojega fotografskega dela je posnel neverjetno število fotografij. Negativov na steklenih ploščah, filmih in izdelanih fotografij se je ohranilo blizu deset tisoč.  Njegova fotografska dela so vestno popisana in datirana. Njegova natančnost in doslednost me je fascinirala.

Peter Naglič ni prepoznavno ime v slovenski fotografiji. Njegova dela niso bila veliko objavljana v časopisih ali revijah, bolj jih je hranil kot osebni arhiv, ki pa se je na srečo ohranil.  Zbirko njegovih del hrani vnuk Matjaž Šporar, ki je omogočil dostop do tega zaklada tudi širše.

naslovnica

Kliknite za filmček (in vključite zvočnike)

Pripravili smo predstavitev njegovih fotografij Selščka. Nastale so pri obisku Petra Nagliča leta 1932 in 1933. O teh fotografijah bomo zagotovo še pisali. Prepoznali bomo še marsikatero osebo, katere podoba se je ohranila na njegovih filmih.

Viri:

Kraj: neznan
Datum: neznan
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Matjaž Šporar
Skenirano: 23. 1. 2013 (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: negativ na steklu

Dodajte komentar

%d bloggers like this: