Skip to content

1955 Podcerkev – V maskah po Dolini

9. 02. 2013

120722825Poglejte jih, dvanajst šem, ki so tako napravljene, da se še sami po toliko letih komajda prepoznajo. Bolj kot imena, so marsikateremu od prisotnih iz fotografije ostali v spominu doživljaji tistega pustnega pohoda po celi Loški dolini. “Lušnu je blu”, so bile ob nasmešku in kratkem premoru prve besede pri pogledih na fotografijo.

Začelo pa se je nekako takole. Pustne predpriprave so potekale pri Pangretovih, kamor je vsakdo iz skupine nanosil nekaj blaga od doma. Res da ga ni bilo na pretek še za domačo rabo, pa vendar so se na kup znašale stare rjuhe, zavese, razno blago, kosi oblačil. Za nekaj novega blaga, kartona, krep papirja pa tudi ni bilo škoda prispevat nekaj denarja. Glavno besedo in zamisli pri maškaranju so imele Pangretova Ančka, Knausova Milka, pa tudi Malka. Po njihovih navodilih je Anica Žnidaršič-Lužarjeva krojila, šivala in šivala kostume, pokrivala in okraske. Prav vse kar so uporabili pri napravljanju je bilo domače izdelave. Obraze so si namazali z ogljem, ali pa prekrili s kartonasto larfo. Tako napravljene šeme iz Podcerkve so se spravile na svoj nagajivi pohod.

120722825-1Še dobro da je bil v vasi fotograf Franc Truden-Hlepinov in ob cesti pred svojo hišo fotografiral skupino. Od tod jih je pot vodila v Kozarišče k Jernejevcu, kjer so že plesali ob zvokih harmonikaša Jagra. Tudi podcerkljanske šeme so postajale vedno bolj razigrane. Ena izmed deklet se je na kolena prisedla takrat že poročenemu vaščanu Kozarišč in se mu privila v objem. Ni mu dalo miru kdo se skriva pod masko. Gledal je njene blond lase, jih menda primerjal z ženinimi, vendar ostal brez odgovora. “Menda sem bila takrat kar malo bolj predrzna”, mi je priznala takratna zapeljivka. Tudi ostale šeme so ostale neprepoznane. Od tod so krenile v Iga vas v Magušarjevo gostilno. Zapeljevanja ob plesu se še niso končala. Če se ozremo na izrez, je tukaj zapeljevala skrajno leva šema iz spodnje vrste. Še danes ve katera plesalka se plesu nikakor ni uspela izmakniti.  Gostilne so kar še in še vabile naprej.

120722825-2 Naslednji postanek je bil pri Ožboltu v Pudobu. Česa vsega se nagajive šeme še niso spomnile. Kdo bi si mislil da se je mladenka v klovnovem kostumu spravila zapeljevat znanko iz sosednje vasi. Kot fant jo je povabila plesat in odpeljala iz gostilne. Ta pa kar za njo. Za prvim vogalom jo je v klovna našemljena mladenka hitro ucvrla nazaj do svoje skupine, katera se je že namenila nadaljevati pot, saj je sovaščan že skoraj prepoznal enega izmed našemljenih. In to po poškodovanem prstu na roki. Pot se je po zasneženi cesti nadaljevala in po vmesnih počitkih so le prispeli do Starega trga. Na glavno pustno veselico v prostorih TVD- ja Partizan jih je kot vodja skupine pripeljala šema, ki je bila najbolj nagajiva pri Magušarju v Iga vasi.

120722825-3Opolnoči so se šeme morale razkriti. Kateri Podcerklanje so bili to:

 • Stanislav Hace-Točkov,
 • Dušan Truden-Hlepinov,
 • Justin Žnidaršič-Lužarjev,
 • Vinko Modec-Blošken,
 • Ivan Perušek-Bločanov,
 • Anica Žnidaršič-Lužarjeva,
 • Albina in Malka Sterle-Knausovi,
 • Stanislava Mavko-Rihtarjeva,
 • Francka Koren-Kočevarjeva,
 • Ana Pavlič.

Viri:

 • Anica Pišek
 • Ana Hace
 • Stanislav Hace

Kraj:Podcerkev
Datum:1955
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 22. 7. 2012
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  9. 02. 2013 18:03

  Katerega leta je to bilo?

  • anitamanfreda permalink
   11. 02. 2013 10:48

   To je bilo leta 1955.

 2. 13. 03. 2015 10:17

  Joooj! Jaz sem bila takrat stara pet let in se teh maškar spomnim vse življenje – bilo je nekaj tako nezemeljskega, pravljičnega in hkrati grozljivega! Šem sem se bala na smrt, ker so ta stari rekli, da me bodo s šibo ali me odnesle kdo ve kam… a sem si vseeno želela biti tudi sama taka šema. Še leta potem se je govorilo o tem pustu in nikoli v življenju lepših, bolj prepričljivih, bolje zamaskirani in bolj groznih šem nisem videla.

 3. Will Littke permalink
  30. 08. 2023 07:14

  Thank you, Anita, for this article and picture, taken by my granduncle, Frank Truden, and Frank’s nephew, Dusan, is in the photo, although not identified. Until reading this article I had no idea that “Carnival” was celebrated in Slovenia. It really looks like it was a fun time! It is nice to see the traditions recorded for future generations. Thanks to Frank Truden for taking the photo, Anita & Stareslike Cerknica for publishing the picture and article for future generations……Jennifer (Nylander) Littke

 4. Will Littke permalink
  30. 08. 2023 22:11

  Anita – I did not know about the traditional “Carnival” celebration in Slovenia until reading these articles in Stareslike Cerknica. Glad to see that the traditions are still alive…….Jennifer (Nylander) Littke https://pust.si/english/

Trackbacks

 1. 1954 Podcerkev – Fricov Marjan | Stare slike
 2. 1920 Vrhnika – Spomini na pusta, šieme, mačkore … | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: