Skip to content

1954 Iga vas – Folklorni nastop

5. 09. 2013

Scan-110821-0016Preteklo šolsko leto so se četrtošolci osnovne šole Stari trg premierno predstavili s folklornimi plesi. Pred tem je bila folklorna tradicija le v domeni sosednjih občin. Današnje fotografije pa nam nazorno povedo, da v preteklosti folklorni plesi v Loški dolini niso bili neznanka.

Folklorni nastop na fotografijah se je odvijal leta 1954 na dvorišču osnove šole v Iga vasi. V ozadju desno je nedograjena stavba zadružnega doma. Levo pa vidimo del prednje fasade trgovine Mlakar.

Iz prispevka “Po sledeh ljudskega plesa na Blokah” avtorja Bruna Ravnikarja, ki je nastal kot povzetek terenske raziskave narejene v letih 1991 in 1992 pod okriljem Območne izpostave JSKD Cerknica, izvemo zanimive spomine o plesnem udejstvovanju izprašanih sogovornikov.

Tudi pri nas je veljal štajeriš za najbolj znan in razširjen ples, ki se je v dolini plesal malce drugače kot na Blokah. Štajeriša sta se iz otroških let spominjali Terezija Baraga (1912) z Vrha, ki je povedala, da ga sama ni plesala, ker se ji je ples zdel pretežak. Nasprotno pa je Albina Voljč (1906) iz Starega trga zatrdila, da je ta ples sama prvič zaplesala pri petnajstih letih na dekliščini in to ob spremljavi ustnih orglic. Karolina Rok (1899) iz Žerovnice pa se je spomnila tega plesa iz mladosti ob spremljavi diatonične harmonike.

Zibenšrit je bil po pogostosti drugi najbolj razširjen ples v naših krajih. Frančiška Šumrada (1922) z Babne Police je ta  ples poimenovala drugače, saj je povedala, da so ga na Polici imenovali ajn, cvaj, draj. Zatrdila je, da ob njem niso nikoli peli. Frančiška Antončič (1907) iz bližnjega Vrha pa je poznala tudi besedilo, ki se glasi:

Hruške, čiešpe, jabuka,

ti buoš z mano pliesat šla.

Danes ne, jutri ne,

po pojutrišnem tud ne! 

Skoraj vsaka vas je poznala svojo različico te pesmi.

Sogovorniki so med raziskavo omenjali tudi druge plese, kot so čotiš – eni so trdili, da gre za navadno polko, spet drugi, da je to dvokoračna potresna polka. Omenjali so tudi ples ajnc, pa šuštarski ples. Ponekod so plesali tudi ples na pošlop, drugi za potolč, omenjali sto tudi mazulko in rašpljo.

Špic polke se je Antončičeva z Vrha zelo dobro spomnila in jo je natančno demonstrirala. Sedmim udarcem z desno nogo sledi sedem udarcev z levo, nato trije požugi z desnim kazalcem in trije z levim. Končno plesalca ploskneta zadaj, spredaj in trikrat vzajemno. Druga polovica plesa se ponovi. Povedala je, da so ta ples plesali na melodijo zibnšrita. Hribarjeva Terezija (1899) iz Žerovnice je k temu plesu dodala še péto besedilo:
Le potouci na nogo,
le potouci na roko,
žugaš mi, žugaš mi,

pa poljubčka ne dobiš!

Spodnja slika levo: plesalke slikane pred ljudsko šolo.Spodnja slika desno: dekleta so se slikale tudi na vrtu za šolo. So to ista dekleta kot v prispevku o gospodinjskem tečaju?

Vir:

  • FOLKLORNIK, letnik 4, 2008

Dopolnjeno 14. 6. 2015

Celozaslonski zajem 14.6.2015 123428  V junijski številki glasila Obrh je prispevek objavljen na straneh 32 in 33.

Kraj: Iga vas
Datum: 1954
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 21. 8. 2011
Oblika: 6xnegativ 135

4 komentarji leave one →
  1. 19. 06. 2015 22:48

    Oglasil se mi je prof. Tone Avsec, ki se dogodka na fotografijah, kjer je tudi sam, dobro spominja. Šlo je za nekak presežek gospodinjskega tečaja leta 1954 v Iga vasi, na katerem je bil on zadolžen za pouk bontona in ustave, gospodinjstvo pa je učila Ivanka Ravšelj iz Markovca, ki je pozneje odšla v Avstralijo. Harmoniko je ob nastopu in prej na vajah igral Janez Krapenc, še pred njim pa Marjan Mlakar iz hiše, ki se vidi na levi strani dveh fotografij. Od plesalk oziroma plesalcev se spominja Ivana Peruška iz Podcerkve in njegovega dekleta Marije, imen tečajnic pa se ne spomni več.
    Sama na slikah prepoznam Kristino Mlakar iz Iga vasi ter Zoro Ponuda in Albino Šepec.

Trackbacks

  1. 1955 Stari trg – Folklorna skupina | Stare slike
  2. 1964 Ljubljana – Plesalci folklornih plesov | Stare slike
  3. 1954 Iga vas – Plesoče kuharice | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: