Skip to content

1955 Stari trg – Folklorna skupina

15. 01. 2016

151204310 Slika, ki jo je posredoval prof. Tone Avsec iz Medvod, je bila posneta leta 1954 ali 1955, avtor ni znan, je pa povsem mogoče, da je bil Vinko Toni ali njegov učenec na fotografskem tečaju oziroma v fotoklubu Jože – Pepi Berglez. Tudi o prizorišču lahko le ugibamo, je pa posnetek skoraj zagotovo nastal po nekem nastopu.

Plesalci na sliki so znali plesati “potrkano polko”, “šivaj, šivaj dreta” in še mnoge druge plese. Nastopali so oblečeni v svoje obleke, kar je pač kdo imel, saj o kakšnih bolj imenitnih oblačilih niso mogli niti sanjati. Obleke so vseeno toliko uskladili, da so zgornji del vsi imeli v beli ali vsaj svetli barvi, poleg pa so dekleta oblekla pisana nabrana krila, fantje pa temne hlače. Okoli vratu so si oboji zavezali barvite rute, si pripeli šopke … in nastop v kinodvorani, ali kot se lepše reče v Kulturnem domu, na dvorišču šole v Iga vasi in še kje, se je lahko začel. Veliko so nastopali na prireditvah in vedno poželi odobravanje in navdušenje občinstva. Zadnji nastop je skupina odplesala 29. novembra 1956 in kolikor mi je uspelo izvedeti, je bila to res zadnja odrasla folklorna skupina v Loški dolini vse do danes – okroglih 60 let.

Skupino je osnoval in vodil učitelj Tone Avsec, doma z Vrhnike, ki je kot dijak učiteljišča plesal pri folklorni skupini KUD Kajuh v Ljubljani in tam pridobljeno znanje prenesel v Loško dolino. “To je bilo vse Tonetovo delo!” je delovanje skupine komentirala nekdanja plesalka Marija Perušek. Z njegovim odhodom na novo delovno mesto pa je tudi folklorni ples v Loški dolini zamrl.

Za pomoč pri prepoznavanju članov folklorne skupine sem prosila Marijo Kandare Perušek, ki tudi hrani prav takšno sliko. Začeli sva v zadnji vrsti skrajno desno, kjer s harmoniko v rokah stoji Marjan Mlakar iz Iga vasi, poleg njega je Ivanka Lekan Strle, takrat Matjonova iz Pudoba, ob njej je Uhančkov Tone iz Podloža, sledita Ana Kraševec, Kukčeva, takrat Carova iz Podgore ter Mehalov Janez iz Dan. Zadnja v vrsti je Milena Šumrada, Jefkena iz Kozarišč.

Spredaj čepijo: prvi od leve Ivan Žagar, Jurčkov iz Starega trga, poleg Marija Razdrih Kraševec, takrat iz Šmarate, sledita pa Feliks Lekan, Matjonov iz Pudoba in Marija Kandare Perušek iz Šmarate.

151204310-002Še enkrat, tokrat od leve:

 • Tone Uhančkov iz Podloža, mogoče se je pisal Kočevar,
 •  Ivanka Lekan iz Pudoba, o kateri sem bila prepričana, da je Urbanova Meri, pa se je izkazalo, da nikakor ni ter
 • Marjan Mlakar iz Iga vasi, ki je vsaj leta 1956, če ne tudi prej, po vajah skupaj z Bločenovim Ivanom in Fricovim Viktorjem, ki sta bila oba iz Podcerkve (od nekdaj je to vas muzikantov) nadaljeval z godbo, v veliko veselje mladine iz vse doline.
151204310-003Čepijo, od leve:

 • Ivan Žagar iz Starega trga,
 • Marija Razdrih iz Šmarate,
 • Feliks Lekan iz Pudoba,
 • Marija Kandare iz Šmarate.

Najmanj trije plesalci s slike še živijo.

151204310z

Po vajah folklorne skupine, ki so bile v telovadnici TVD Partizan v Starem trgu vsako nedeljo, so kar prišli mladi od vsepovsod in plesali, da se je tresel svet. Med odmori so sedeli na nizkih gredah in drugem telovadnem orodju. Nič pijače ni bilo, nič jedače, ničesar – samo ples, se spominja Marija Perušek. In to kakšen ples!

Učili in plesali so se standardnih plesov, in to druženje je trajalo kar dve do tri leta, se še spominja tudi prof. Avsec …

Viri:

 • Marija Perušek, Podcerkev, januar 2016, ustno
 • Tone Avsec, Medvode, december 2015, ustno

Kraj: Loška dolina
Datum: 1954 ali 1955
Avtor: ni znan
Zbirka: Tone Avsec
Skenirano: 4. 12. 2015
Oblika: kopija fotografije

4 komentarji leave one →
 1. 18. 01. 2016 18:48

  Reblogged this on alenkabi and commented:
  Marjan Mlakar iz Iga vasi je bil moj stric.

 2. 19. 01. 2016 08:02

  Me res veseli, da ste na sliki zagledali svojega strica. V dolini smo ga vsi poznali najprej kot muzikanta, potem pa dolga leta kot uslužbenca v Kovinoplastiki.

Trackbacks

 1. 1954 Iga vas – Plesoče kuharice | Stare slike
 2. 1959 Donava – Absolventska ekskurzija | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: