Skip to content

1964 Ljubljana – Plesalci folklornih plesov

19. 01. 2016

151204309Slika je nastala leta 1964 v Ljubljani, ko je domačin z Vrhnike Tone Avsec med študijem sodeloval pri Akademski folklorni skupini France Marolt.

Kdo je sliko posnel, ne vemo, prepoznamo pa vsaj dve osebi: prvi moški na desni je prof. dr. Mirko Ramovš, dolgoleten odličen strokovnjak za ljudske plese v Sloveniji, ki je še vedno aktiven, četrti fant z desne pa je študent Tone Avsec, ki je že pred tem plesno znanje, pridobljeno v KUD Kajuh v Ljubljani, uspešno prenesel in razširil v rodno Loško dolino.

Na njegovo pobudo je leta 1954 po veselem plesnem zaključku gospodinjskega tečaja v Iga vasi, kjer je učil ustavo in bonton, zaživela folklorna plesna skupina, ki je imela najmanj osem parov in dva muzikanta: poleg Marjana Mlakarja je s harmoniko spremljal plesalce tudi Janez Krapenc, oba iz Iga vasi, vendar se je pozabilo, kateri je plesalcem godel prvi in kdo drugi, vsekakor nista igrala hkrati.

 Pri zbiranju gradiva za knjigo folklornih pripovedi Andrejeva stopinja (2004) sem naletela na zagoneten stavek: “Gremo na Klance použa vintat!” Šele preko urednice in dr. Ramovša je prišel namig, da je bilo “vintanje polža” po vsej verjetnosti neke vrste ples, mogoče z zvijanjem vrste plesalcev v spiralo. Najbrž se je besedna zveza “použa vintat” med tedanjimi fanti in dekleti z Gornjega Jezera prav zato ohranila čez več generacij in so jo včasih uporabljali tudi v druge namene kot prispodobo nečesa veselega in razigranega, že kar prismuknjenega, saj je vsebovala spomin na prešerno rajanje ob žegnanjih na Klancah, ko goduje tamkajšnji patron sv. Pankracij.

“Pri Potonovih se je plesalo!” so pripovedovali.

151204309-001Posnetek je nastal v trenutku, ko so se plesalke v slikovitih nošah zavrtele “pod roko” držeč se za prst plesalca – gotovo eden od bolj slikovitih trenutkov v ljudskih plesih …

Oblečeni so v ljudske noše s svilenimi krili izpod katerih kukajo untarce in z lajbelči, polnimi gumbov, s čipkastimi pečami, ki pokrivajo kite in z nageljni na prsih …

151204309-002Plesalec skrajno desno je dr. Mirko Ramovš, še živeči neprekosljiv strokovnjak za slovenske ljudske plese.

Slovarček:

  • untarca: spodnje krilo
  • lajbelč: telovnik
  • použa vintat: polža zvijati

Viri:

  • prof. Tone Avsec, Medvode, januar 2015, ustno

Kraj: Ljubljana
Datum: 1964
Avtor: ni znan
Zbirka: prof. Tone Avsec
Skenirano: 4. 12. 2015
Oblika: kopija fotografije

Dodajte komentar

%d bloggers like this: