Skip to content

Begunje 1955/56 – 1. razred

12. 09. 2013

130708114Prvi razred Osnovne šole Begunje pri Cerknici, šolsko leto 1955/56. Učiteljica je Helena Otrin.

Iz Bezuljaka nas je hodilo v prvi razred 5 otrok, ki smo se dobili zjutraj Na vasi. Navadno smo hodili skupaj, pridružil se nam je še Krajnč Janez iz Dobca.

S Kožljeka je prišla Krajnča Marija.

Sošolci so prihajali še iz Otonice, Topola, iz Selščka, z Gmajnice pri Brezju in iz Begunj.

Mislim, da smo kar radi hodili v šolo. Takrat smo vsi hodili peš. Niso nas ustavili ne dež ne mraz in sneg. Iz Bezuljaka je čez Krževce brila burja in delala zamete. Takrat smo tudi deklice začele pozimi nositi dolge hlače. Mene so zavili v mamin črni plet, da mi burja ni mogla do živega. Rokavice in volnene nogavice so bile pletene iz domače volne. Ko smo prišli vsi mokri in premraženi v šolo, smo se stiskali in greli ob zeleni kovinski peči. Torbe smo nosili nekateri v rokah, nekateri na ramah – za naramnice sta bila dva ozka, usnjena jermenčka, ki jih je izdelal čevljar.

Pot domov je bila bolj zanimiva, saj se nam ni tako mudilo. Predvsem jeseni, ko smo hodili skozi Cencov kot in ob vrtu, mimo Bonačevih ali po Matičičevem vrtu, smo pobrali mimogrede kakšno medno hruško ali jabolko. Takrat smo proti Bezuljaku hodili še mimo žage in Matencove ograde.

Večina prvarčkov na sliki je rojenih leta 1948, nekateri pa so starejši. Takrat so morali otroci pogosto ponavljati razred. Rekli smo, da je otrok zaostal, če ni nadaljeval šole. Ko sedaj razmišljam o šoli, mislim, da se je marsikomu zgodila krivica.

130708114-001

  • Stojijo: Jože Popek – Šuštarjev iz Bezuljaka, Tone Turšič – Kotov iz Bezuljaka, France Kranjc – Kopitov, Janez Kranjc – Krajnč iz Dobca.
  • Sredina: Marta Hren – Kovačeva iz Bezuljaka, Ela Kranjc iz Begunj, Anica Meden iz Topola.
  • Sedijo: Marjanca Istenič – Poštarjeva iz Begunj, Marija Kranjc – Krajnča s Kožljeka, Tinca * z Brezja, Janko Maček iz Selščka.
130708114-002

  • Stojijo: Kotnikov Lojz iz Begunj, Franc Oblak iz Otonice, Tone Popek – Robč iz Begunj, Jože Kranjc – Francetov iz Topola, Jože Ravnik – Bonačov iz Topola, Marko Otrin, sin učiteljice.
  • Sredina: Danica Kogovšek, Maša Korošec iz Begunj, Anica Debevec – Žogarjeva iz Bezuljaka, Milka Kraševec z Gmajnice, Julka Kotnikova iz Begunj.
  • Sedijo: učiteljica Helena Otrin, Žarko Kranjc – Mihovčkov iz Begunj, Tonca Popek – Šuštarjeva iz Bezuljaka (Tonca in Jože sta dvojčka), Minka (Marija) Škrlj – Grmkova iz Begunj.

Slovarček:

  • plet: pled(iz angleščine plaid), ogrinjalo
  • medna hruška: hruške moštarice in tepke, ko padejo z drevesa niso dobre, morajo se uležati, zmediti, da jih z veseljem poješ

Kraj: Begunje
Datum: 1956
Avtor: neznan, verjetno Milan Otrin
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 8. 7. 2013
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: