Skip to content

1936 Gnjilane – “Na uskrs 1936 g. u Gnjilanu”

8. 10. 2013

130312507Tako je eden od udeležencev napisal v cirilici na sliko. V velikih, mnogonacionalnih državah, v katerih smo živeli do osamosvojitve Slovenci, je bila uveljavljena politika, da so ljudi, ki so bili v službi države, pogosto nameščali in premeščali daleč od doma. Posebej je to veljalo za vojsko, policijo, davčno in finančno oblast, itd. Tako sta se v Gnjilanah na današnjem Kosovu, ob pravoslavni Veliki noči leta 1936, srečala moja strica France in Dominik Mazi.

Stric France je bil rojen na silvestrovo l. 1900. Ta en dan leta je zanj pomenil, da je moral kot avstrijski vojak 17 leten fant na fronto v 1. svetovni vojni. Po koncu vojne je odšel, v novi Kraljevini SHS na šolanje za financarja v Zagreb. Njegove službe so se nato vrstile po raznih, predvsem obmejnih krajih: Dojran, Ohrid, Kumanovo v Makedoniji, Gnjilane na Kosovu, Malinska/ otok Krk in Kastav na Hrvaškem pa tudi Sorica, Marenberg – danes Radlje ob Dravi in Planina pri Rakeku v Sloveniji. Z ženo Lojzko iz Sorice sta se poročila leta 1938 v Skopju. Sin Danimir je bil rojen v Kumanovem, France pa v Marenbergu/ Radljah. Iz Radelj so družino izgnali Nemci ob začetku druge svetovne vojne. Stric France je prestal tudi taborišče v Nemčiji. Po vojni so se naselili na Rakeku in kot finančnik je delal v Postojni.

Na pravoslavno Veliko noč 1936 ga je v Gnjilanah obiskal vojak, brat Dominik. Ta je leta 1930 odšel na delo v Francijo, kjer sta že bila brata Anton in Matija. Domov se je vrnil na služenje vojaškega roka. Ker je znal že dobro francosko, so ga poslali za tolmača na vojaško letališče v Skopje. Kraljevina Jugoslavija je bila še iz časov Srbije zelo povezana s Francijo in je zato od tam uvažala veliko vojaške opreme. Ob prevzemu in vzdrževanju letal so potrebovali tolmače. Stric Dominik je tako dobil dober položaj, celo lepo plačo so mu odobrili. Po odsluženem vojaškem roku se je vrnil v Francijo in si tam ustvaril družino.

130312507-001Srbi praznujejo cerkvene praznike še po julijanskem koledarju. Tako je bila Velika noč leta 1936 prvega maja. Ko sta se po dolgem času srečala brata, se je razvila vesela družba s sodelavci financarji – kot je napisal stric France, sami “mokri bratje”. Nekateri so v financarskih uniformah, France pa v lepi obleki s klobukom, cvetjem v gumbnici in cigareto. Z njim so kolegi – od leve Vujnović, Barjaktarević in Koren.
130312507-002Od leve proti desni stojijo Rapajić, Hlačiška, Stošić, vojak stric Dominik z bajonetom za pasom in Čemerikić.
130312507zSliko je stric France poslal domov staršem, sestri Malki in ostalim bratom. Po tem srečanju sta se brata spet videla po več kot 20. letih, ko je Dominik z družino leta 1958 prvič prišel na obisk iz Francije v domovino. Sliko je shranila teta Malka por. Venturini v Velikih Laščah.

Slovarček:

 • mokri bratje – vesela gostilniška družba

Viri:

 • Danimir Mazi, Rakek

Kraj: Gnjilane, Kosovo; Velike Bloke
Datum: 1.5.1936
Avtor: Foto atelje i zavod za uveličavanje slika, Stojadina K. Trajića – Gnjilane
Zbirka: družina Venturini, Velike Lašče
Skenirano: 12. 3. 2013
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. alojzmazij permalink
  8. 10. 2013 17:37

  Kakovost na “starih slikah” je tako dobra,da sem šele zdaj lahko ugotovil, da je kolega strica Franceta financar Koren ob slikanju držal v levi roki velikonočni pirh,in s tem na simbolični način označil datum slikanja.

 2. alojzmazij permalink
  13. 11. 2013 17:57

  Moj bratranec Franci Mazi mi je poslal prijazno pisemce, ki nam daje spodbudo za nadaljnje delo, zato ga v celoti objavljam. Stric France je v letu 1900 živel en mesec. Ta mesec je v mnogočem odločal.

  Lojze, lepo si opisal sliko Gnjilane 1936, poučno in natančno. Žal pa je v pojasnilu napaka glede datuma rojstva Danijevega in mojega očeta. Ni bil rojen 31.12. 1900, marveč 1. 12. 1900 (umrl je 27. 11. 1969). Krstili so ga za Franceta po svetniku Frančišku Ksaveriju, ki goduje dva dni kasneje. Takrat je bil običaj, da so novorojenca krstili z imenom svetnika, ki je praznoval na dan rojstva ali zelo blizu tistega dne. Mimogrede, tako se je zgodilo tudi Francetu Prešernu, rojenemu 3. 12. 1800.

  Mislim, da bi bilo prav napako popraviti, javna objava mora vsebovati točne podatke.

  Sicer pa rad gledam stare slike iz naših krajev, ti pa z objavami opravljaš dragoceno delo.

  Pozdrav,

  Franci

 3. Saša-Aleksandra Venturini permalink
  8. 01. 2014 22:13

  Če kdo obvlada oz. razume francosko bo na spodnji povezavi našel življenjepis stric Domina Mazij iz Francije. LP, Saša A. Venturini

  http://www.lest-eclair.fr/article/societe/un-brave-nous-a-quittes

Trackbacks

 1. 1937 Velike Bloke – Žegnanje pri Matevževih | Stare slike
 2. 1952 Velike Bloke – Moja prva fotografija | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: