Skip to content

1943 Rakek – Prvo obhajilo

20. 11. 2013

130826082Po prvem obhajilu in skupinski sliki pred cerkvijo so se prvoobhajanci slikali še posamično. Na sliki je teta Mara. Fotografija je nastala v Podobnikovi hiši. Bil je fotograf in je imel zato tudi primerne prostore.

Evharistija (tudi obhajilo ali Sveta večerja ali Najsvetejši oltarni zakrament) je en od najpomembnejših krščanskih zakramentov. Ta zakrament poznajo vse večje krščanske Cerkve: Rimskokatoliška Cerkev, katoliške Cerkve vzhodnega obreda, pravoslavne in skoraj vse protestantske Cerkve.

Beseda evharistija izhaja iz grščine: ευχαριστία [evharistia] in pomeni zahvala. Beseda evharistija (pa tudi beseda obhajilo) lahko pomeni sam zakrament, lahko pa tudi kruh (hostijo) in vino, ki ju verniki prejemajo pri tem zakramentu.

Med krščanskimi Cerkvami tudi ni enotnosti glede vprašanja, kdaj lahko vernik prvič prejme obhajilo in kako pogosto naj ga prejema. V nekaterih Cerkvah je s prvim prejemom obhajila povezana posebna svečanost (Rimskokatoliška Cerkev: svečano prvo obhajilo; Evangeličanska Cerkev: konfirmacija, ipd).

Vse krščanske Cerkve imajo obhajilo za obred, ki se lahko ponovi. Večina Cerkva spodbuja vernike, da bi prejeli obhajilo vsaj enkrat na leto, lahko pa tudi bolj pogosto (vsak teden ali celo vsak dan).

130826082-001Teta Mara je imela dolge lase vse do dvajsetih let. Imela je spletene v debelo kito. Na tej sliki ima razpuščene in ozaljšane z belim nageljnom in nekim zelenjem, ki bi lahko bilo ali asparagus ali rožmarin, ker ga je stara mama vedno imela in še lepo ji je cvetel vsako leto. Cvetje je povezano z belo mašno.

Roke je sklenila kot v molitvi in najbrž so ji tako naročili, ker je tako moralo biti. Iz blaga, iz kakršnega je narejena njena obhajilna obleka, pa je narejeno tudi krstno oblačilo, v katerem so nesli h krstu vse Milavčeve otroke. Imam ga spravljenega v treh plastičnih vrečah, da se ja ne bi molji prebili do njega.

130826082-002Nabožna slika, za okras, predstavlja Jezusa, ki obhaja otroke: »Pustite otročiče in ne branite jim k meni priti, zakaj takih je nebeško kraljestvo.«
130826082zSliko mi je v spomin podarila teta Mara, ker se mi je od nekdaj zdela tako lepa.

Slovarček:

  • mašna: petlja

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1943
Avtor: Podobnik
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 26. 8. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: