Skip to content

1960 Pudob – Novice iz Kozarišč

30. 11. 2013

PudobŠe en dobro znan pogled na Pudob in pudobski most, ki je bil odposlan na razglednici z razlogom.

121112717zKako bogata vsebina! Ne spomnim se, da bi objavili kakšno razglednico, ki bi nam v omejenem prostoru za sporočila toliko razkrila. Iz par vrstic razberemo dogajanje v jeseni leta 60 na Blatni gasi v Kozariščah. Mlakar Franc – Čejšenčov iz Kozarišč – je bil tega leta dijak dijaškega doma trgovske šole v Brežicah.Oče France mu je v začetku septembra na razglednici poslal novice od doma. Za razglednico mu je izbral sosednjo vas Pudob, ki naj ga spomni na dogodek, ko se je na prikazanem mostu prevrnil.Poleg tega mu sporoča, da je soseda – Krašučkova Tinca tudi že odšla v šolo, in sicer v Kranj. Piše mu, da si je sosed – Joškov Ivan (Zgorni Joškov) kupil moped, pa tudi to, da se bo drugi sosed – Joškov Janez (Spodni Joškov) naslednji dan oženil. (Omenjeni Janez je avtor tegale posnetka.) Verjetno je ata besedilo napisal v petek, v soboto pa je kartico oddal na pošto. Poroka se je odvila, preden je France prejel novice.

Ata France je, kakor se spodobi, na koncu dodal še pozdrave. Razglednica je bila odposlana še isti dan, kljub temu, da je bila to sobota.

PudobO popravilih in prenovah mostov najbolj vpadljivo govorijo prav različne izvedbe varovalnih ograj. Na sliki je konstrukcija s stebrički. Objavili smo že kamnito izvedbo te ograje. Danes je ograja spet drugačna.

O popravilu tega mosta sem izbrskala tole. V noči iz 6. na 7. april 1941 je vojska Kraljevine Jugoslavije razstrelila stari kamniti most, ki je bil zgrajen v “Napoleonovem” stilu. Še istega leta so italijanski vojaki naredila zasilni lesen most na zgornji strani ruševin. Naslednje leto je italijanska vojska najela domačine, ki so začeli delati nov betonski most na mestu, kjer je stal star most. Vendar do kapitulacije Italije septembra 1943 mostu niso dokončali v celoti. Most je dočakal končni izgled šele po letu 1945, po koncu vojne.

PudobSv. Jakob, zavetnik romarjev, Franceta ni obvaroval, ko se je mimo cerkve zapeljal proti mostu. Prevrnil se je. Nadvse zanimivo bi bilo izbrskati kakšno podrobnost tega dogodka.

Viri:

Kraj: Pudob, Kozarišče
Datum: razglednica je bila odposlana v soboto 3.9.1960
Avtor: neznan, najbrž Bajček
Zbirka: Župnišče Stari trg
Skenirano: 13. 11. 2012
Oblika: razglednica

 Dopolnjeno 10. 10. 2015

Screenshot 2015-10-08 21.57.19Prispevek je bil objavljen glasilu Obrh, številka 3/2015 na strani 40.

3 komentarji leave one →
  1. milenatruden permalink
    1. 12. 2013 03:42

    Zanimivo ki so še kantoni ob cesti, znana slika s cerklvijo tam gori.

Trackbacks

  1. 1907 Pudob – Poplave | Stare slike
  2. 1940 Pudob – Janez Martinčič, starojugoslovanski vojak | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: