Skip to content

1920 Cleveland – John Tekautz

17. 12. 2013
by

130112462Slika je bila narejena v fotografskem studiu v Clevelandu, v Ameriki. Na sliki je Janez Tekavc, ki je v Ameriko prišel leta 1904. Letnica nastanka slike je približna, najverjetneje pa je bil zimski čas, vsaj tako sodim po obleki.

Ta slika se navezuje na prispevek o Micki Likar iz Gorenjih Otav, ki se je leta 1921 izselila v Ameriko. Tam jo je pričakal John Tekaus – tako je razvidno iz zapisa v evidenco priseljevanja, ki jo je zabeležil emigracijski uradnik ob prihodu v pristanišče.

John je živel na naslovu 5914 Presser Eve, Cleveland, Ohio. Leta 1925 se je poročil z Micko, ki se je takrat že imenovala Mary. V zakonu sta se jima rodila dva sinova, Edward in Albert, živeli pa so v Clevelandu (Districts 251-500), Cuyahoga, Ohio, United States. Priimek se je skozi čas spremenil iz Tekavc v Tekautz in v taki obliki obstaja še danes. Spreminjanje osebnih imen naših priseljencev v Ameriki je bilo pogosto, saj so bila slovenska imena in priimki velikokrat težko izgovorljivi in zapisljivi. Tudi tako so se naši izseljenci prilagajali novemu življenju.

V tem prispevku je zanimivo to, da sem do vseh teh podatkov prišel samo s pomočjo spleta, saj ustnih informacij o Johnu in Mary Tekautz (Janezu in Micki Tekavc) nisem uspel dobiti. Fotografijo sem našel med slikami Angele Strle, Mickine sestre. O Micki niso imeli njeni domači praktično nobenih podatkov ali informacij. Vedelo se je samo to, da je v Ameriki sprva živela v neki revni četrti, polni nasilja, potem pa se je poročila in imela dva otroka.

130112462-001John Tekautz, rojen leta 1887 na Kranjskem v Avstro-Ogrski, umrl 1964 v Ameriki. To sliko je poslal domov domačim in jim tako pokazal, da je zdrav in živ ter da jih ni pozabil.
130112462zJohn je pisal domačim:

By John, Tekautz prosim da mi

odpustite kr vam ne morem

poslat boli slike in vam bom

poslal boli kakor hitro bodo

gotove ker je ta usa zamazana”.

Mislim, da je bilo sporočilo njegovim bližnjim dovolj razumljivo in da je doseglo svoj namen.

Viri:

Kraj: Cleveland
Datum: 1920
Avtor: neznan
Zbirka: Denis Medved
Skenirano: 12. 1. 2013
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: