Skip to content

1953 Cerknica – Pa kaj, če škornji prepuščajo

28. 01. 2014
tags:

0061-PUSTJože Žnidaršič je v pustnem času mnogo fotografiral. Ta njegova fotografija iz leta 1953 je napravljena v potoku med Pogačnikovo žago in Žajfenco. To je na mestu, kjer zdaj stoji nov cerkniški gasilni dom, tako, da si bo lahko tudi mlajši obiskovalec te spletne strani lahko predstavljal lokacijo, kjer stojijo maškare. Saj o Pogačnikovi žagi ni več ne duha ne sluha, struga Cerkniščice je speljana drugje, pa tudi v Žajfenci ni več gostilne.

Tako čudovito fotografijo je možno posneti le v krajih, skozi katere teče reka ali potok. Zato so naselja brez reke ali potoka za marsikaj prikrajšana.

Rajni pust je po vsej verjetnosti ležal v Žajfenci. Slivnica v ozadju je bela, vendar snega ni bilo veliko, pa tudi temperatura ni bila prav nizka, saj na Cerkniščici ni videti ledu.

Pa tudi maškaram je vroče, da kar žehti iz njih. In kašna ugodnost, lahko se reče neizmerna sreča, da je blizu plitva, vendar hladna Cerkniščica, v kateri se maškare lahko na hitro ohladijo. Maškare v potoku so imele kar dvojno korist: med ohlajevanjem jih je Jože Žnidaršič – Bajček tudi fotografiral. Fantje v usnjenih škornjih morda niti občutili niso, če so jim škornji prepuščali.

0061-PUST-001Ja, lahko se reče, da se je nekoč pustovalo. Kje so tisti časi? Mislim, da s takim zanosom, kot se je pustovalo takrat, današnje maškare ne pustujejo, kot da nimajo tistega občutka, kot so ga imele maškare nekoč.

In kdo so vesele maškare? To so znani Cerkničani, ki so vsako leto komaj čakali, da je prišel pust. Seveda pa so se pogosto veselili tudi med letom.

Od leve stojijo:

  • France Debevec – Matoužinov France,
  • Ivan Potočnik – Potočnikov Janez,
  • France Meden – Rezin France in
  • France Vičič – Oljkov France.

Kraj: Cerknica
Datum: 1953
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Jože Žnidaršič
Skenirano: 30. 1. 2004
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: