Skip to content

1941 Sveta Trojica – Ata pri birmi

29. 01. 2014

140102055 Na sliki sta dva lušna fantička s svojim botrom. Levi je moj ata, Jože Jakopin, desni pa njegov brat, moj stric, Stanko Jakopin. Birma je bila pri Sveti Trojici. Vezal jima jo je polbratranec od njune mame Francke Jakopin (Hiti), to je bil Korošcov iz Malnov.

Pred kratkim sem obiskala ata, ki je v Domu starejših občanov v Cerknici. Po več kot sedemdesetih letih mu je pod roke prišla tale fotografija. Takoj jo je prepoznal in mi z navdušenjem pripovedoval o dogodku.Vprašala sem ga, če sta dobila kakšno darilo od svojega botra, pa se je kar razgovoril. «Ja, tudi midva sva oba dobila ure, ampak so bile take, da si moral kazalčka sam vrtit, da sta šla naprej.« Predvidevam, da jih je boter kupil kar na štantu pred cerkvijo. »Ampak, dobila sva tudi »prgomine«, take v obliki pete, notri je bil pa denar.«

Vprašala sem ga, kaj sta si kupila s tistim denarjem. Pa je rekel: «Za Stankota ne vem, jaz se pa spomnim, da sem si kupil pravo koso za kosit.« Na moje začudenje kaj bo s koso tak fantiček, mi je odgovoril:« Veš, kosit, pa take stvari, sem si vedno želel. To me je veselilo. Zato sem si jo kupil.« Bila sem presenečena, saj res nisem pričakovala takega odgovora. Mislila sem, da si je kupil kakšne sladkarije, katerih je bilo takrat bore malo.«

140102055-001To je moj ata Jože, v roki pa drži birmansko sliko, katero so dobili v glavnem kar vsi birmanci. Tudi jaz sem dobila tako, čeprav sem bila pri birmi več kot 30 let za njim.
140102055-002To je moj stric, Stanko Jakopin in v rokah drži enako sliko.
140102055-003Korošec iz Malnov. Ata mi je o njem rekel:« To je bil en fejst možakar.«
Na zadnji strani ima fotografija številko 46625, narejeno z enakim žigom, kot ga je uporabljal italijanski fotograf, ki je med italijansko okupacijo fotografiral ljudi, ki so šli k maši ali od nje.

Prispevek je napisala: Breda Turšič

Slovarček:

  • prgomin: denarnica
  • fejst: dober, pošten, pokončen

Viri:

  • Jože Jakopin st.

Kraj: Sveta Trojica
Datum: spomladi 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Stanko Jakopin
Skenirano: 2. 1. 2014
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimno permalink
    29. 01. 2014 09:15

    Angel varuh je pač star več kot trideset let.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: