Skip to content

1962 Gorenje Otave – Pustne šeme

18. 02. 2014
by


Na pepelnično sredo so se fantje in možje zbrali v gostilni Karla Zalarja ali “pri Betaču” v Gorenjih Otavah, da skupaj na zadnjo pot pospremijo pusta, ki je tako kot vsako leto umrl na pustni torek. Zadnjega slovesa in pokopa pusta so se udeležili tako domačini kot tudi prebivalci sosednjih vasi.

Pustni čas simbolizira odganjanje zime in vsega slabega. Je čas za norčije, ljudje se lahko našemijo, se spremenijo v mačkare in prav to so naredili tudi mladci z naše slike. Posebnih kostumov ali oblačil niso imeli. Po obrazu so bili najverjetneje namazani s sajami, ki se jih je dobilo v vsakem šporgetu in peči, oblekam pa so dodali trakove iz krep papirja. Iz lesa so izdelali preprost križ, mrtvaške pare ter “pustka” (lutko, ki predstavlja pokojnega pusta). Seveda je bila prisotna še nepogrešljiva frajtonarica. Fotografije so narejene v popoldanskem času, žalovanje in priprave na pogreb pusta, pa so najverjetneje trajale že od prejšnjega dne, kot je to bil in je še običaj v naših krajih.

Žalni sprevod je krenil izpred gostilne po cesti proti cerkvi. Pri cerkvi so zavili za zakristijo, kjer so pusta zažgali. Ampak to še ni bil konec. Edi Zalar, ki mi je pomagal pri izdelavi prispevka, je rekel, da sam ni bil prisoten pri pokopu pusta, ker je bil v službi. Ko je prišel to popoldne v Otave, se je za zakristijo samo še malo kadilo, pustni pogrebci pa so v gostilni še kar žalovali in žalovali.

Pri izdelavi prispevka je bilo zanimivo to, da sem levo sliko našel med fotografijami pokojne Angele Strle, drugi dve pa mi je za objavo posodil Edi Zalar iz Begunj, katerega sem prosil za pomoč pri prepoznavi oseb na posnetkih. Vse tri slike pa so narejene isti čas, predvidevam, da je tudi fotografirala ista oseba.

130112455-001Na parah leži Ludve Stražišar iz Stražišča. Spredaj čepi Franc Mahne z Župenega, naprej od njega pa čepi Slavko Hiti iz Stražišča.
130112455-002Spredaj čepi Ivan Likar iz Dolenjih Otav. Od njega naprej kleče skrbi za križ Miro Mahne z Župenega, za njim pa je delno zakrit Jože Likar iz Dolenjih Otav.
130112455-003Frajtonarico razteguje Zvone Strle, zanj so povedali, da je špilalo vse, kar si mu dal v roke, tudi motika, če je do tega prišlo. Desno od njega, obrnjen proti drugima dvema je Jože Korošec in Krajnč. Zadnja dva “pogrebca” nismo prepoznali.

Viri:

  • Edi Zalar iz Begunj

Kraj: Gorenje Otave
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Denis Medved
Skenirano: 12. 1. 2013
Oblika: fotografija

Dopolnjeno 17. 4. 2016

sp2februar 2016 – Prispevek je bil objavljen v  februarski številki revije Slivniški pogledi  na strani 26.

One Comment leave one →
  1. Saša permalink
    5. 02. 2016 20:32

    Zadaj desni neznani pogrebec je pokojni Stanislav Mulc iz Cerknice

Dodajte komentar

%d bloggers like this: