Skip to content

1953 Cerknica – Pust na zadnji poti (5)

3. 03. 2014

0062-PUSTFotografija iz fotografskega aparata, katerega lastnik je Jože Žnidaršič – Bajčkov Jože st., je bila posneta leta 1953. Dogajanje, ki ga prikazuje fotografija, se odvija na glavnem mostu preko Cerkniščice v Cerknici. Tu se pustni pogreb vsakokrat konča s kremiranjem pusta.

Ne konča pa se žalost maškar, saj morajo po končanem pogrebu in po tradiciji maškare žalost dokončno utopiti še po cerkniških gostilnah. Šele ko ni več žalosti, se maškare odpravijo proti domu. Mnogokrat naslednjega dne proti jutru. Zakaj pa bi šli pogrebci takoj po pogrebu domov, saj take prilike za popogrebno druženje ne bo do prihodnjega pusta.

0062-PUST-001Te maškare nismo prepoznali, čeprav se pojavlja skoraj na vsaki fotografiji te serije. Smo pa prepoznali maškaro z velikimi očali in brki, v belem plašču, ki je v sredini zgornje fotografije. To je France Vičič. Kako je bilo o pustu je povedal Darinki Žižek, ona pa je to zapisala v knjigo Toku je blu na Cerkniškem (Cerknica 2001). Nekaj stavkov s strani 281 te knjige pa pravi tako:

Delali smo ga pa en tejdən dni, səgurnu. U štalə smo dajlalə. Kə je blu od otave, use surte. Smo zrihtal. Cəgaret u usta, je tud kadiu. Oblejko nebasalə z otavo. Rekəlc, use, srajco, use, z otavo. Nuətrə səm du pa želejzu jekljənu, drat, de je bil federac, ne? …

Bilo nas je pa ene par sosejdu, ne? U glaunəm səm biu jest, kə səm dajlou…

… Pust je u Žajfncə lježou. Puol pa u srajdo, smo ga pa nə vuz njeslə pa tam zekərilə. Ta Bajčək, fotograf, je pa guvar nerjədu.

0062-PUST-002Vedno se ob bregovih Cerkniščice zbere množica radovednežev. Čeprav je vsako leto enak postopek, pa je vendar zanimiv. Seveda pa vsi gledalci nestrpno pričakujejo korajžneža, ki bo zaplaval v mrzlem potoku. Skoraj nikdar niso razočarani.

Kraj: Cerknica
Datum: 1953
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Jože Žnidaršič
Skenirano: 30. 1. 2004 (Jože Žnidaršič)
Oblika: skenirana datoteka
No comments yet

Dodajte komentar

%d