Skip to content

1949 Vrhnika pri Ložu – Velika sobota

19. 04. 2014

Nenavadnemu izboru tematike za prikaz razglednice vasi je zagotovo botrovalo dejstvo, da so se v preteklosti znancem in sorodnikom redno pošiljale razglednice z voščilom tudi za veliko noč. Danes se je ta navada že skoraj izgubila.

Pričujoča razglednica Vrhnike pri Starem trgu (danes Vrhnika pri Ložu) poleg same vasi oziroma glavnih značilnosti vasi prikaže tudi poseben dogodek. Na eni od slik je prikazano dogajanje na soboto pred največjim krščanskim praznikom veliko nočjo. V soboto po podružnicah poteka, med drugim, tudi blagoslov jedi.

Velika sobota je premakljiv krščanski praznik. Praznujemo ga v soboto pred veliko nočjo. Velika sobota skupaj z velikim četrtkom in velikim petkom sestavlja velikonočno tridnevje. Velika sobota je za večino kristjanov dan čaščenja Božjega groba. Pri nas je še vedno lepa navada, da se v popoldanskih urah cela družina odpravi v farno cerkev in skupaj počasti Božji grob.V petek je Jezus umrl na križu, v soboto je mrtev ležal v grobu, v nedeljo (na veliko noč pa je vstal od mrtvih. Zato se velika sobota zvečer nadaljuje z velikonočno vigilijo – obredom veselega pričakovanja vstajenja. Na veliko soboto poteka tudi več blagoslovov: blagoslov ognja (na vasi ministranti po hišah nosijo gobo), blagoslov vode (v cerkvi se dobi nova zaloga  žegnane vode) in blagoslov velikonočnih jedi.

V Loški dolini je bilo že v 19. stoletju čez potok Obrh zgrajenih več kamnitih mostov. Največji med njimi je prav ta na naši sliki, in sicer gre za petločni kamniti most v vasi Vrhnika.Kdaj je bil posnetek napravljen, nam izda že samo dogajanje na in ob njem, pa tudi zapis pod sliko – torej na veliko soboto. Ženske s prekritimi jerbasi na glavi ali pod roko odhajajo že iz cerkve, ki se vidi v ozadju. Domov nesejo žegen – blagoslovljena jedila, ki jih bodo gospodinje postregle na velikonočno jutro za obilen zajtrk, ki se običajno postreže po prihodu od jutranje maše s procesijo.

Pogled iz Racne gore na panoramo vasi. Po številnih ostrnicah na polju sodeč, posnetek ni napravljen istočasno kot prejšnja slika. Ta je nastal v času košnje, torej nekoliko kasneje, enkrat v poletnih mesecih.
Ta slika pa nam ponudi pogled na močan kraški izvir potoka Veliki Obrh iz razgledne točke nad samim izvirom.Veliki Obrh izvira ob vznožju Racne gore na vzhodnem delu polja, južno od naselja Vrhnika. Vode k nam pritekajo z Racne gore, deloma pa tudi iz Babnega polja oz. iz potoka Trbuhovica. Obrh spada med vodotoke iz porečja Ljubljanice.

Ob izviru v zaselku imenovanem Žaga stoji nekaj poslopij, v enem izmed njih je tudi še danes delujoča žaga, danes v lasti Benjamina Žnidaršiča.

Voščilo za velikonočne praznike je iz Tuzle prispelo v Nadlesk. Prazno razglednico je Jože v Tuzlo, po vsej verjetnosti, prinesel kar od doma. Ni verjetno, da bi razglednico Vrhnike kupil v oddaljeni Bosni in Hercegovini.

Slovarček:

  • žegnan: blagoslovljen

Viri:

Kraj: Vrhnika pri Ložu
Datum: pred letom 1949
Avtor: založil trgovec Palčič I. z Vrhnike s pomočjo Foto Helios, Ribnica
Zbirka: Dana Komidar
Skenirano: 8. 1. 2012
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
  1. Daniel permalink
    5. 12. 2015 21:23

    Razglednica je bila sicer poslana leta 1949, vendar je bila najbrž izdana veliko prej, morda pred ali pa v letu 1941, saj je omenjeni studio s svojim delom zaključil konec leta 1941.

Trackbacks

  1. 1964 Bezuljak – Na veliko soboto | Stare slike

Dodajte komentar

%d