Skip to content

1940 Ljubljana – Razglednica Jožetu Kranjcu

11. 03. 2015
by

Kralj-AleksanderV parku Zvezda, ki se razprostira ob Kongresnem trgu v Ljubljani, je okoli leto dni (1940-41) stal bronast konjeniški spomenik jugoslovanskemu kralju Aleksandru I. Karađorđeviću, delo Lojzeta Dolinarja. Po mnenju številnih uglednih umetnostnih zgodovinarjev je bil ta spomenik najboljša konjeniška plastika na slovenskem. Italijani, »nosilci tisočletne rimske kulture«, so ga v prvih dneh okupacije odstranili/podrli. Od leta 1954 tam stoji spomenik Sidro kot obeležje priključitvi Primorske k matični domovini.

Kralj-Aleksander-001Kralj Aleksander meni ne pomeni nič drugega, kot medel spomin iz zgodovine. Večkrat ga je omenila tudi moja mama, ko je obujala spomine na šolo. Znala je veliko pesmic, ki so se jih učili, od prvega razreda naprej. Omenjen je bil tudi kralj, a se kaj več ne spomnim.Ta razglednica pa mi veliko pomeni zato, ker jo je mojemu stricu, Jožetu Kranjcu – Kranjč’mu iz Dobca, ki sem ga žal poznala samo iz pripovedovanja njegovih sester (mojih tet) in sosed, pisal prijatelj ali sodelavec Tone v začetku oktobra leta 1940.

Jo+żetu-ToneLj. 5./X.1940
Dragi Jože!
Stroje pri Prometu sem ogledal. –meni se prav nič ne dopadejo; nekaj vreden bi bil starinski sistem Smith. Juvel v kovčkih so pa ravno taki kot nalivno pero za 8 din od Dalmatinca – dokler ga nimaš je nekaj videti, ko pa ga kupiš se kesaš. – Se bo že enkrat trefilo. Včeraj je bil prišel pogledat od Okr. cest. odbora za cesto proti vaši vasi. Teren si je ogledal – v sredo ali četrtek drugi teden pride z aparatom. Nekaj se bo že naredilo –
_____ že enkrat domov _____ vsi doma, le iz Škofje Loke vas ni in ni.
Te pozdravlja Tone C.

101009002-001Jože je bil očitno vpoklican na orožne vaje, ki so bile zaradi vojne nevarnosti v tistem času precej pogoste. Tone (pisec) je bil na obisku v Ljubljani. Iz Ljubljane je tako poštni žig kot tudi navedek na začetku besedila. Da ni živel v Ljubljani, kaže omemba priprav na gradnjo ceste do naše vasi (Dobca) in tega, da je bil očitno tam, ko so se o tem pogovarjali. Najbrž sta bila z Jožetom v poslovnih odnosih, saj piše o strojih, ki si jih je ogledal pri Prometu. Glede na to, da piše Promet z veliko, je bila to verjetno kakšna trgovina s stroji. Rekla bi, da je šel po tem opravku v Ljubljano in Jožetu takoj napisal razglednico, ko si je pogledal stroje. Verjetno bi Toneta veljalo iskati med ljudmi okrog zadružne žage, ki jo je bil ustanovil Jože v Begunjah leta 1938. Bil je sploh napreden in sposoben fant.Leta 1940 je bil star 25 let, leta 1945 pa so ga ubili in ne vemo, kje leži. Zakaj ljudje ne morejo brez vojn? Zakaj padejo najboljši?

Viri:

Razglednica je iz zbirke Jerice Kranjc – Kranjče Jerce iz Dobca
Skenirala Marija Košir 23. 2. 2015

 

Kraj: Ljubljana
Datum: 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Jerica Kranjc
Skenirano: 23. 3. 2015 (Marija Košir)
Oblika: skenirana datoteka

3 komentarji leave one →
 1. Marija (Maša) permalink
  11. 03. 2015 20:08

  Brat Andrej mi je poslal pesmico o kralju Aleksandru, ki mu jo je povedala mama. Še sedaj pri skoraj 97 letih jo zna:

  Oktober
  Marseilles, oktober, naša rana,
  ostra, kot z britvijo zadana,
  nezaceljiva – tu dovolj.
  Da tistih dni pekočo bol opeval bi,
  nam genija še dala ni Slovenija.

  Pa še to: Tako Smith kot Juvel so bili pisalni stroji. Je na internetu izbrskala Ana Košir.

  • 11. 03. 2015 20:12

   Jaz sem pa mislil, da je šlo za dve znamki koles. No, bolj smiselno je, da so to pisalni stroji.

Trackbacks

 1. 1928 Ljubljana – Grabnarjeva mama v trgovski šoli | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: