Skip to content

1957 Cerknica – Avtobus pred župniščem

8. 05. 2015

150108043Fotografija neznanega fotografa je bila posneta v sončnem dopoldnevu, morda celo leta 1957, v Cerknici pred župniščem. Na fotografiji je velik avtobus italijanskega izdelovalca OM s številko registrske tablice S 905.

Na makadamski cesti pred avtobusom stojita legendarna cerkniška šoferja Tone Mihevc na levi strani in Janez Lovko na desni strani fotografije.

150108043-001V knjigi Dušanke Žižek Toku je blu na Cerkniškem (Cerknica 2001) na strani 204 piše, da je Tone Mihevc pričel voziti avtobus 1. januarja 1950 pri podjetju Avtopromet Gorica. V naših krajih je po Tonetovem pripovedovanju opravljal prevoze Avtopromet Gorica, ker je naše področje spadalo pod okraj Postojna.

Leta 1957 sem bil nekaj bolan in me je cerkniški zdravnik dr. Stanko Pušenjak poslal na rentgen na Šolsko polikliniko v Ljubljano. Šolska poliklinika je še zdaj na Aškerčevi cesti. Tja sva se z mamo peljala ravno s tem avtobusom, ki ga je vozil Janez Lovko — Urbanov Janez. Pri “Jagru” na Viču sva izstopila in šla na polikliniko. Tam pa vse črno, tako je bilo nabito ljudi. Prepričana sva pa vseeno bila, da bova pregled opravila pravočasno, da bova ujela Janeza na Viču, ki bo odpeljal s postaje ob pol štirih. Ko sem bil pregledan, sem se hitro oblekel in sva z mamo tekla proti Tobačni tovarni. Od daleč sva videla ta avtobus, vendar ga nisva ujela.

Nato sva šla na železniško postajo, kupila karto in šla na prvi vlak, ki je odpeljal okrog polnoči proti Rakeku. Na Rakeku sva izstopila, prav tako pa je izstopila naša soseda z Male gase Lovretova mama. Mahnili smo jo peš proti Cerknici. Ravno smo prečkali tire, ko se je zabliskalo in pričelo polahko rositi. Lovretova mama je rekla: “Ko bi vsaj dež počakal do vrha Rakeka, da bomo prenočili pri bratu”. Tam je namreč živel njen brat Jože. Vendar je pričelo tako močno padati, da smo bili vsi trije premočeni. Vsi Rakovci so že spali, le v enem oknu se je videla luč. Potrkali smo na to okno in moški ter ženska sta nam odprla. Živela sta v enem prostoru, kjer sta kuhala in spala. Imela sta le en kavč. Prosili smo ju, če lahko počakamo pri njima, da preneha deževati. In ni prenehalo. Jaz sem zaspal pod mizo. Moja mama in Lovretova mama pa sta kinkali na stolu. Zjutraj smo se zahvalili dobrima človekoma in se potem polahko spotikali po stari cesti proti Cerknici.

150108043-002 Avtobus je imel volan na desni strani. OM je kratica imena Officine Meccaniche.

To ime je nosila nekdanja italijanska tovarna avtomobilov in tovornjakov. Tovarna OM je bila ustanovljena leta 1899 v Milanu v Italiji. Podjetje je začelo izdelavo kamionov in avtobusov v letu 1928. Vgrajevali so Swiss Saurer motorje in nekatere druge sestavne dele.

Tovarno OM je leta 1938 prevzel Fiat, leta 1975 pa so jo pripojili družbi Iveco.

Kraj: Cerknica
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Marjana Lovko
Skenirano: 8. 1. 2015
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: