Skip to content

1939 Babno Polje – Ivanov Janez v Franciji

14. 06. 2015

141215912Na sliki je Janez Ožbolt, tretji otrok in drugi sin Franca in Angele Ožbolt z Babnega Polja, rojen okoli leta 1906 ali 1907. Posneta je bila v Franciji, v kraju L’Isle-Adam, kot lahko sklepamo po žigu na zadnji strani.

Na sliki je praznično oblečen in lepo počesan mlad moški, ki je sproščeno pogledal v fotografski aparat. Nenavaden je okrasek na reverju suknjiča, nekakšna verižica z obeskom. Suknjič je odpet, pod njim svetel pleten brezrokavnik ali pulover, kamor se je zataknila pisana kravata, zelo podobna tisti, ki si jo je zavezal tudi brat Franc, ko se je fotografiral v Creilu …

Podobno kot številni drugi Notranjci v tistem času, je tudi Janez iskal kruha v tujini. Celo poznejši pisatelj Matevž Hace je v mladosti nekaj časa delal v francoskih gozdovih. Potomci tistih, ki so za zmeraj ostali v Franciji, še kdaj pa kdaj prihajajo na obisk k notranjskim sorodnikom in na grobove prednikov, kamor polagajo majhne kamnite plošče s francoskimi besedami spomina …

O Janezu Ožboltu vemo prav malo. Verjetno je delal v gozdu, čeprav so Notranjci poprijeli tudi za vsako drugo delo, ki je prinašalo zaslužek. Ne vemo, kako dolgo je bil tam, niti kdo so bili njegovi kompanjoni. Kako je odhajal od doma? Je tudi njega do glavne ceste pospremila mati Angela in mu, preden je sedel na voz, tiho rekla, tako kot bratu Francetu: ” Veš, midva se ne bova več videla …”? Franc je tedaj res zadnjič videl svojo mater … za Janeza ne vemo niti kdaj je odšel, niti kako dolgo je bil od doma.

Ob začetku vojne pa je bil vsekakor na Babnem Polju in o Veliki maši, 15. avgusta 1941, so njega, Franetovega Jožeta in Jakopovega ujca Italijani zvezane s kamionom odpeljali v zapor … Besede, glasno izgovorjene v gostilni so bile dovolj …

Po razpadu Italije je bil Janez v 14. diviziji, zaščitna četa. S konjem vred ga je ubila mina na Paškem Kozjaku – tako je družina izvedela leta 1944. Datum smrti ni znan, groba nima … Iz dokumentov lahko ugibamo o času smrti: 14. divizija je bila na Paškem Kozjaku 16. februarja … Da ga ne bi pozabili, je brat Franc svojega prvega sina imenoval po njem. O Vseh svetih mu nečaki in pranečaki vsako leto prižgejo svečo pri spomeniku v Babnem Polju.

141215912zKje je kraj, kjer se je slikal Ivanov Janez? Je tudi ta v pokrajini Oise severno od Pariza, kjer je delal brat Franc v kompaniji s Šimanovimi možmi? Ali je bliže Marseillu, kjer je Franc nosil vreče premoga po hišah in so mu pri vsakih vratih dali kozarec vina, da je bil konec dneva že povsem omotičen?

Vsevedni Mr. Google nas pouči, da se mesto  L’Isle-Adam nahaja v osrednji severni Franciji v departmaju Val-d’Oise pokrajine Île-de-France, čisto blizu Creila, kjer je delal Janezov brat Franc, a ne vemo, ali sta bila tam hkrati. V letu 2007 je kraj imel enajst tisoč prebivalcev. Kaj pa konec tridesetih let prejšnjega stoletja, ko se je tam na ulici St. Lazare št. 3 fotografiral Janez Ožbolt z Babnega Polja?

Slovarček:

  • kompanija: ekipa gozdnih delavcev
  • kompanjon: član kompanije

Viri:

  • Janez Ožbolt mlajši, Babno Polje, ustno, 2015
  • Slavko Ožbolt, Markovec, ustno, 2015

Kraj: L’Isle-Adam, Francija
Datum:1939
Avtor: neznan
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 15. 12. 2014
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: