Skip to content

1910 Selšček – Mramorjevi

19. 07. 2015

mramorjeviFotografija neznanega fotografa prikazuje 7 članov družine Mramor, po domače Škrljeve družine iz Selščka.

Mati moje mame Frančiška je bila Škrljeva (*1890), torej doma iz Selščka. Na tej fotografiji stoji levo zadaj v beli bluzi. Desno od nje prav tako zadaj stoji njena sestra Malka, ki se je kasneje poročila na Rakek. Ena od sester moje stare matere je bila dolgo časa babica v Begunjah in je bila 26. 2, 1918 pri porodu moje mame.

Po imenu poznam le še svojega pradeda Jakoba, ki ga je fotograf postavil na desno stran fotografije. Jakob je znal tesariti in je tesaril v teh krajih tja do Borovnice. Moja prababica je na levi strani.

Pri Škrlju je bilo 11 otrok. V sredini fotografije je sestra moje stare matere, otroka spredaj pa sta po vsej verjetnosti njena. Kam je življenje vodilo ostale Škrlje, mi ni znano.

O tej družini, predvsem pa njihovi hiši smo po podatkih Jurjevega Franceta iz Selščka že pisali. Povedal je, da so se Škrli odselili v Ameriko, za hišo pa so najeli oskrbnika kovača Mačka iz Selščka.

Kraj: Selšček
Datum: 1910
Avtor: neznan
Zbirka: Mira Kavčič
Skenirano: 2.1.2011 (neznano)
Oblika: skenirana datoteka

2 komentarja leave one →
  1. 19. 07. 2015 07:30

    Zaradi priimka Mramor mi je ta prispevek še posebno zanimiv, saj sem po očetu tudi jaz Mramorjeva, vendar pa kolikor smo uspeli ugotoviti, v družini zadnjih 200 let ni bilo tega priimka, pač pa le domačijsko ime pri Mramorjevih… Ni čudno, da je postalo iskanje svojih korenin tako priljubljeno, saj je nadvse zanimivo in daje človeku dober občutek. Krasno je, da so s sodobno tehnologijo podatki neizmerno bolj dostopni kot prej “peš” ali celo zgolj z ustnim izročilom.

  2. Anajedrt permalink
    19. 07. 2015 09:51

    Krasno izdelane obleke. Včasih so bile šivilje res prave umetnice.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: