Skip to content

1922 Cerknica – Žitkotova hiša na Mali gasi

13. 09. 2015

F0001426V bazi Slovenskega etnografskega muzeja imajo pod to fotografijo napisano: avtor Fran Vesel, Hiša, Mala ulica, Žitkotova hiša št. 121, Lončar Janez. Lončar Janez je bil verjetno lastnik hiše.

Morda je bilo to leta 1922, morda tudi ne, vendar od dejanskega leta ne odstopa kaj dosti. Glede na korito pred Tumcovo hišo je to po letu 1911, ko je v trg prišla voda, in pred letom 1927, ko je prišla elektrika, saj je luč pri koritu najbrž na petrolej, na elektriko pa zanesljivo ne.

Hiša na skrajni desni strani je Drnulcova. Njihova štala je bila nasproti hiše na drugi strani Male gase po kateri se še zdaj imenuje nekdanji gasilski dom Štalca.

Potem si hiše sledijo proti levi strani: Zajcova, ki jo SEM imenuje Žitkotova, Slabetova, Joškova oz. Ronkotova, Bizljeva, Švelcova, Takotna, naša in skonca Šrangarjeva štala. Zgleda, da Ronko še ni izdeloval cementne strešne opeke, saj mu hišo pokriva slamnata streha.

Drnulcove, Slabetove, Bizljeve, Takotne in Domjanove hiše po drugi svetovni vojni niso obnovili. Kakih 40 let po koncu vojne je na mestu Domjanove hiše zrastla nova, Ravšljeva hiša.

F0001426-001 Na levi strani makadamske Male gase se vidi najprej nekaj razvalin. Na tem mestu stoji že nekaj časa Ronkotov skedenj. Nato je videti Domjanovo hišo, o kateri je bilo v Starihslikah govora že 10. julija 2011. V ozadju je Tumcova hiša, pred katero se vidi napajalno korito za živino. Pred koritom pa je ulična svetilka.
F0001426-002 Hiša s številko 121 je Zajcova. Čeprav piše ob fotografiji v bazi Slovenskega etnografskega muzeja, da je hiša Žitkotova, se noben od mene starejši prebivalec Male gase ne spominja tega imena, oziroma lastnika. Vsi pa se spominjamo Zajcove mame, ki je stanovala v tej hiši.

Široke kolone glavnih vrat se spominjam tudi jaz, vendar je bila hiša adaptirana, tako, da sleme strehe poteka vzporedno z Malo gaso. Široka vratna kolona je bila zato, da se je lahko skozi glavna vrata vozilo z vozom, ker je imela hiša na drugi strani nekaj vrta in gnojišče, levo in desno od hiše pa sta bili hiši, ki ju danes ni več. Na levi strani je bila Slabetova, na desni pa Drnulcova hiša.

Pod kapom strehe je nekaj pripravljenih drv.

F0001426-003 Kot je videti, je imela Zajcova hiša preprosta enojna dvokrilna okna nasajena na francoskih sponah (pantih), ki so se odpirala navzven.

Kraj: Cerknica
Datum: 1922
Avtor: Fran Vesel
Zbirka: Slovenski etnografski muzej
Skenirano: neznano (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: skenirana datoteka

One Comment leave one →
  1. Breda Sikkens permalink
    13. 09. 2015 08:32

    Mislim, da na razvalinah poleg Domjanove hise stoji Ravsljeva hisa, ki je bila grajena konec sezdesetih let (20-25 let po vojni).

Dodajte komentar

%d bloggers like this: