Skip to content

1961 Ivanje selo – Kosci v Smledniku

19. 09. 2015
tags:
by

150728895Fotografija prikazuje kosce pri malici, ko so kosili na Malnarjevi senožeti v Smledniku. Kdo je naredil ta posnetek, mi ni znano. 

Z Marijo Sečnik, Malnarjevo Marijo, tudi nisva ugotovili, kdaj je bila slika posneta. Sklepava, da nekje na začetku šestdesetih let, ko so to senožet še kosili ročno. Kmalu za tem pa so bile v rabi že kosilnice Bečeske.

Kosci prihajajo na zasluženo dopoldansko malico, potem, ko so že pokosili Malnarjevo senožet v Smledniku. Nekateri so se že posedli v senco ob grmu, druga dva pa še prihajata.

Smlednik, Potar, Reber so senožeti med železnico, Uncem in Ivanjim selom. Tu je bilo včasih veliko preoranega polja, kjer je rastlo žito in krompir. Vmes pa je bila košenina in grmičevje. Stari gospodarji so grme izsekavali in pridobili vsako leto nekaj deset metrov obdelovalne zemlje, kar je še kako prav prišlo, saj so pri vsaki hiši doma redili prašiče in imeli krave. Sedaj so njive večinoma zaledinjene, krmo pa kmetje lahko pospravijo s kmetijskimi stroji.

Zanimivo je ime vasi Ivanje selo:

Menda, da so bili trije bratje; Ivan, Lazar in Jakob. Od kod so ti bratje prišli in kdo so bili njihovi starši? Nekateri viri trdijo, da so bili to sinovi graščaka, ki je živel v Starem gradu med Uncem in Planino.

Graščak naj bi sinovom dal posestvo med Uncem in Logatcem, kjer so si postavili bivališča. Iz teh bivališč naj bi nastali zaselki in potem vasi, ki se imenujejo po teh prvih prebivalcih: Ivanje selo, Laze in Jakovica.

150728895-001Spredaj s koso v roki in suknjičem na rami je Anton Urbas, Malnarjev ata iz Ivanjega sela.
150728895-002Zadaj s koso na rami je nečak Malnarjevega ata, Anton Slabe, tudi iz Ivanjega sela. Ostalih nisva prepoznali.

Viri:

  • Marija Sečnik

Prispevek je napisala: Ana Ivančič.

Kraj: Ivanje selo
Datum: neznan, ocena začetek šestdesetih let
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Sečnik
Skenirano: 28. 7. 2015
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 19. 09. 2015 11:54

    Zanimiva in dragocena se mi zdi zgodba o nastanku imena Ivanje selo. Zabavno pa se mi je zdelo, ko je pokojna učiteljica Rozka Berlez pripovedovala, kako sta v njeni mladosti nesli z mamo koscem kosilo in pozabili žlice doma. Kosci so si napravili lesene rogovilice, s katerimi so iz sklede z zeljem pobrli goščo, ta redko so pa kar popili…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: