Skip to content

1935 Cleveland – Meri Perušek pri obhajilu

21. 09. 2015

140814055Sliko so hranili pri Ivanovih na Babnem Polju. Na zadnji strani slike je s svinčnikom zapisano:

“To sem jast, Meri Perušek ko sem Odpravila obhajilo dajte Jvanovi Franci Levstik Babenfeld Cleveland pozdravlja vas Meri Perušek”. Slika nosi napis in naslov fotografa: G. O. Lybeck, 5916 St. Clair Ave.,Cleveland, v levem kotu spodaj pa ima reliefni znak z levjo glavo.

Na posnetku je odraščajoča deklica v beli obleki, ki drži v desnici molitvenik, obrnjen z naslovnico proti gledalcu, z drugo roko se dotika pregrnjene mize, na kateri stoji prižgana okrašena sveča v steklenem svečniku s križem. Prt na mizi je temnejši, debel, z vtkanim vzorcem in okrašen z mrežico in cofi. Dekličino postavo zadaj skoraj v dolžini krila prekriva pajčolan, ki se spušča z naglavnega okrasja z (umetnimi) cvetlicami.

Cvetne vitice s popki se vidijo tudi spredaj po prsih. Okoli vratu ima deklica obešeno okroglo svetinjo, na kateri je naslikan križ, pod vratom pa pripeto broško. Krilo z našitimi robčki sega do sredine meč, obuta pa je v debele nogavice in scela narejene čevlje, ki se zavezujejo s širokimi pentljami. V ozadju je poslikano platno z drevesom, stoji pa – le s prsti – na tkani preprogi, ki spominja na živalski kožuh. Podobne volnene preproge oziroma odeje smo včasih imenovali jambolija in veljalo je, da so grškega oziroma balkanskega izvora.

In to je vse, kar o sliki vemo, naprej lahko le ugibamo. Ker se pošiljateljica slike piše Perušek, sem najprej pomislila, da je bila soseda in prijateljica Marije Ožbolt, Šemetove z Velikega Vrha. Da je še majhna odpotovala v Ameriko in tam opravila obhajilo … Na Velikem Vrhu je namreč najmanj ena družina, ki se piše Perušek. No, ampak v sporočilu na zadnji strani slike piše, naj sliko dajo Franci Levstek, ki je imela na Babnem Polju gostilno in je bila sorodnica Ivanovih. V kakšni zvezi sta bili Meri Perušek, ki bi bila doma Micka ali Marička in Franca Levstek z Babenfelda, kot je napisala Meri? E, to lahko le ugibamo ali si izmislimo svojo zgodbo, ki nam bo všeč.

140814055-003Tako razkošno je okrašena, da bi bila lahko tudi nevesta, saj je za prvoobhajanko precej velika. Kodraste lase ima spete pod pajčolanom, cvetni popek iz naglavnega krasja pred ušesom pa nagajivo zavaja, da ima uhane z biseri.
140814055-002Čevlji so videti udobni, ne prav trdi in debeli in že malce ponošeni, svetli, ne ravno čisti, saj se na njih vidijo celo obrisi prstov. So narejeni iz platna ali iz tanke kože ? Je malce nesimetrična drža stopal slučajna ali je imela deklica kakšno deformacijo na nogah? Ima zato te malo nenavadne čevlje? Upam, da ne.

Na izrezu se vidi, da je na tleh neki vzorec ali morda še ena preproga, vrh katere so položili jambolijo.

Kraj: Cleveland
Datum: okoli leta 1935?
Avtor: G. O. Lybeck, Cleveland
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 14. 8. 2014
Oblika: fotografija nalepljena na kartom

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: