Skip to content

1932 Begunje – Šolska kronika (5)

9. 10. 2015

PA204703Fotografija Begunjske osnovne šole je nastala pred letom 1932, ko jo je v last dobil predhodnik Slovenskega šolskega muzeja. Šola je prav takšna, kot je bila ob otvoritvi. Opazil nisem nobene spremembe. Še ograja je enaka kot ob otvoritvi.

V šoli sem v petdesetih letih stanoval osem let. Takrat je bila še stala ta ograja, ki je bila čudovita za plezanje. Le špice na vrhu so strgale kakšen rokav. Šola je bila med vojno požgana, ograja pa je ostala skoraj nedotaknjena. Takrat nisem vedel, da je še iz Avstro-Ogrske.

Učiteljica Justina Rode je leta 1946, torej kmalu po vojni, pisala šolsko kroniko Osnovne šole Begunje pri Cerknici:

Gospodarske razmere so bile pred vojno še kar dobre. Meniševci imajo velike gozdove, les se je dobro prodal, tudi tesači in vozniki so izvrstno služili. Vsak otrok je imel toliko denarja, kot ga ni imel marsikdaj prej ali pozneje najbolj trden kmet. Poleg tega je v kraj dotekal tudi denar mobilizirancev, ki so se od l. 1938. stalno vrstili v tukajšnjih krajih in delali utrdbe.

Sicer so vse priprave dale misliti na bližnji vojni požar, vendar je vdor Nemcev v Jugoslavijo dne 6. aprila 1941 napravil tudi pri nas velko zmede. Zaradi bližine italijanske meje in takozvane “Rupnikove linije”, ki je obsegala tri obroče bunkarjev, smo bili prepričani, da bo v kraju divjal bojni metež. Kar je le moglo, je navezalo cule in se z živino ali ročnimi vozički umikalo više v hribe proti Otonici, Podslivnici in Osredku. Možje in fantje so bili razvrščeni po bunkarjih okrog vasi, po Kamni gorici, Slivnici in Zalakah.

Zaradi izdajstva petokolonašev so bili tudi ti bunkarji brez orožja in municije, moštvo pa brez sleherne zveze. Ko se je razvedelo o žalostni in sramotni kapitulaciji Jugoslavije, so žene hodile klicat može po bunkarjih, naj se vrnejo domov.

Vse je bilo v strahu, kdaj se pojavijo Italijani. Na Vel. soboto so prvič prišli in tudi odšli čez dobro uro. – Ljudje so zažigali in uničevali municijo in orožje. Ravno ko so ljudje v cerkvi čakali na velikonočno procesijo, je pokalo, da se je vse treslo. Ljudje so glasno jokali v težki slutnji prihajajočih laških okupatorjev.

PA204688Tako izgleda kartotečni list v Slovenskem šolskem muzeju. Razvidno je, da je bila slika pridobljena leta 1932. Kot vir je naveden “JUV”. Je možno, da je bil prejšnji lastnik fotografije Ferdinand Juvanec, tudi šolnik?

Fotografija je nalepljena, zato nisem mogel preveriti, ali je na zadnji strani znak fotografa.

PA204703-001Še v Avstro-Ogrski so na stransko steno šole zapisali:

Česar se človek v mladosti uči,
to ga pogosto na starost redi.

Kraj: Begunje
Datum: 1932 ali prej
Avtor: neznan
Zbirka: Slovenski šolski muzej
Skenirano: fotografiral 20. 10. 2010
Oblika: kartotečni list z nalepljeno  fotografijo

[display-posts tag=”tag_kronika_begunje” posts_per_page=”30″]

One Comment leave one →
  1. 9. 10. 2015 13:23

    Zelo verjetno je, da je bil prejšnji lastnik fotografije prav Ferdinand Juvanec, saj je bil okrajni (srezki) šolski nadzornik v Logatcu. Begunje so bile takrat v okviru logaškega okraja, zato je kot nadzornik zagotovo hodil tudi v begunjsko šolo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: