Preskoči na vsebino

1973 Unec – Prvo obhajilo

18. 10. 2015
tags:
by

151010076 Fotografija je bila posneta leta 1973, v cerkvi sv. Martina na Uncu pred oltarjem pa do vrat iz zakristije. Fotograf je bil verjetno Jože Žnidaršič. Na desni strani je lepo videti prižnico, iz marmorja obdelan podstavek, na stranicah so lesene obloge in na njih kovinski okraski.

O cerkvi sv. Martina je bilo v Starih slikah že nekaj napisanega, naj omenim le to, da je pred cerkvijo rastla mogočna lipa stara blizu 400 let, še iz turških časov. Legenda pripoveduje, da je pod lipo zakopan zaklad. Česar Turki niso mogli odnest vsega kar so naropali, so zakopali blizu cerkve in tu posadili lipo, da bodo drugič vedeli, kje je spravljeno blago. Od tod tudi ime Turška lipa.

Gospod Bogdan Metlika je služboval na Uncu od leta 1970 pa nekje do leta 1976. Doma je bil iz Kozine pri Kopru. Bil je zelo priljubljen med otroki, vedno nasmejan, zgovoren in zelo skromen. Ko še ni imel avtomobila, je hodil peš maševat v podružnično cerkev sv. Hieronima v Ivanje selo. Peš je večkrat skoraj tekel mimo naše hiše in se na moje povabilo kar rad nekoliko ustavil. Včasih je pri nas malo pomalical, vedno pa sta z mojim možem popila kozarček šnopčka. Seveda je ura prehitro tekla in ga je potem moral Tone peljati z avtom, da ni zamudil maše.

Se je pa zgodilo, da sta šla pred Lovrinovo gostilno še balinat in župnik je pozabil, da ima obveznost. Pa je rekel: “Tone, kar še eno odbalinajva, saj bodo ženske lahko same molile, potem me boš pa še nazaj na Unec odpeljal, da ne boš hodil dvakrat.”

151010076-001Na levi strani slike so ministranti:

  • spredaj levi – Toni Ivančič, Slivce,
  • zadaj najvišji – David Kavčič, Unec,
  • pred njim – Cveto Primožić, Slivce,
  • v obleki s kravato – Miro Urbas, Unec,
  • četrti spredaj, gleda navzgor – Mitja Matičič, Unec
  • za njim, nekoliko zakrit – Tone Urbas, Unec.
151010076-002

  • Župnik Bogdan Metlika,
  • Mojca Primožič, Slivice,
  • Metoda Jernejčič, Unec.

Prispevek je napisala: Ana Ivančič.

Kraj: Unec
Datum: 1973
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Ana Ivančič
Skenirano: 10. 10. 2015
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimnež permalink
    18. 10. 2015 10:48

    Deklica, ki je označene kot Metoda, je Ana Urbas por. Umek.

    Všeč mi je

Dodajte komentar