Skip to content

1946 Begunje – Šolska kronika (6)

23. 10. 2015

140103146Fotografija kaže središče Begunj pred Bonačevo gostilno. Spodaj na levi strani je viden rob korita za napajanje živine. Vodovod so v Begunjah zgradili leta 1892.

V sredini fotografije je vidna cerkev. Ne vemo, ali je to še stara ali že obnovljena cerkev, saj se zvonik med obnovo ni veliko spremenil.

Zanimivo pa je, da na fotografiji še ni Jankotove gostilne, ki je bila zgrajena 1908. leta. Torej je fotografija nastala nekje med leti 1892 in 1908.

Nadaljujemo z opisom medvojnega časa iz šolske kronike, ki jo je učiteljica Justina Rode 7. 4. 1946 vpisala v novo knjigo.

Te zle slutnje so se začele kmalu izpolnjevati. Kaj hitro so bile vse vasi zasute z italijanskim vojaštvom, ki je kradlo kakor srake.

Pouk se je vršil še naprej v slovenskem jeziku. V šolo so začeli fašisti vsiljevati mladinsko organizacijo Gil, kar je učiteljstvo gladko prezrlo, enako vpis učiteljstva v fašiste. Italijani so uvedli z zimo na šoli zimsko kuhinjo.

Kmalu se je začela ilegalno organizirati OF. Ko so Italijani poskušali potom Prevoda odvzeti živino, so se že pojavili prvi partizani, ki so ljudstvu obrazložili cilj italijanske pohlepne politike in preprečili odgon živine. Vsi ljudje so podpirali partizanske edinice v gozdu, bodisi moralno ali z živežem. Na Kožljeku so se stalno zadrževali partizani ali partizanske patrulje.

Toda kmalu so se našli izdajalci. Dne 2. julija 1942 so prišli iz Borovnice preko Pekla na Kožljek Italijani. Prebivalce so odgnali na bližnji hrib, vas pa po izropanju z živino vred zažgali.

Porazno je vplival na ljudi strašen pogled na pogorišče, na 24 glav ožgane goveje živine in na vaščane, ki so ostali brez vsakega živeža in obleke. Še bolj je vzplamtel srd proti že itak zasovraženemu Lahu.

Učiteljstvo je takoj organiziralo pomoč pogorelcem, ki so se nakateri preselili v Begunje. Šolske otroke so prevzele v oskrbo posamezne družine, nekaj časa so spali tudi v šoli.

To je bil prvi člen v dolgi verigi italijanskih grozodejstev!

140103146-001Jankotove gostilne še ni. Na njenem mestu so vidne le slamnate strehe.
140103146sFotografije so bile takrat na zelo tankem papirju. Lepili so jih na kartonske predloge, da je že tako posebna fotografjio naredila še večji vtis.

Kraj: Begunje
Datum: neznan, med leti 1982 in 1908 (fotografija), 1946 (kronika)
Avtor: neznan
Zbirka: Aleš Žarnič
Skenirano: 3. 1. 2014
Oblika: fotografija nalepljena na karton

One Comment leave one →
  1. 23. 10. 2015 07:35

    Cencova hiša ima s te strani čisto drugačen izgled kot sedaj. Je bila kar večkrat predelana, prezidana in popravljana.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: