Skip to content

1939 Begunje – Šolska kronika (3)

4. 10. 2015
179100-Naglic_RA__191-079

Župnišče, stara šola, cerkev sv. Jerneja in lipa

Fotograf, ki je konec tridesetih let napravil to fotografijo, je bil Peter Naglič. Na teh straneh smo ga že predstavili in objavili več njegovih fotografij.

Od Jankotove gostilne do cerkve je bil drevored kostanjev. Spomladi sem iz njihovih vej izdeloval piščalke. V pomladnem brstenju je enostavno ločiti lubje od lesa in je tako idealen za izdelavo piščalk. Že v prvih razredih šole me je čudilo, da je v zvezi z izdelavo piščalk vedno omenjena le vrba ali leska, divjega kostanja pa ni nihče niti omenil.

Nadaljujemo s šolsko kroniko, kot je 7. 4. 1946 zapisala begunjska učiteljica Justina Rode (vsi so jo klicali Justi):

Cerkev sv. Jerneja je bila prvotno podružnica cerkniške fare. Iz nje se je izločila l. 1847. kot ekspozitura, ki je bila l. 1905. povzdignjena v samostojno župnijo. Sedanjo cerkev so povečali iz stare cerkve l. 1906., le zvonik je ostal isti, razen strehe.

Od Cerkve mimo stare šole in župnišča se vije do glavne ceste kostanjev drevored, ki ga je deloma zasadil učitelj Žirovnik. V tem drevoredu se dviga tudi nad 160 let stara lipa, ki meri v obsegu 3,60 m, pri koreninah pa 10,50 m.

Begunjski vodovod so zgradili l. 1892. Prej so nosili vodo od “malnov“. Padec znaša od izvira do Bonača 56 m.

Kakor drugod se je v starih časih tudi v Begunjah pouk vršil pod lipo. Poučevat je hodil duhovnik iz Cerknice, včasih pa so hodili tudi otroci v Cerknico k verouku.

“Staro šolo” so zgradili l. 1858. To je bila v začetku ambulantna šola. Parkrat na teden je hodil poučevat učitelj iz Cerknice. V prvem nadstropju je bila najprej ena učilnica, pozneje pa dve. V pritličju je bilo stanovanje za učitelja.

150812959pPrvi učitelj je bil neki Kukec, ki je bil tudi organist, nekaj časa tudi cerkovnik. Drugi učitelji so bili še: Valentin, Avgust Praprotnik, Weber, Zarnik, Janko in Jožef Žirovnik, Bozja, Arko in Mihael Kabaj, ki je deloval na šoli kot upravitelj 20 let do l. 1925. Kot učitelj je bil izvrsten, pri mladini zelo priljubljen. Bil je tudi strokovnjak v čebelarstvu in je ljudi vnemal za čebelarstvo. Imel je tudi sam velik uljnjak na šolskem vrtu.

Kraj: Begunje
Datum: neznan, verjetno konec tridesetih let
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej,
Skenirano: neznano (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: skenirana datoteka

[display-posts tag=”tag_kronika_begunje” posts_per_page=”30″]

Dodajte komentar

%d bloggers like this: